Euro-Mediteranska konferencija o tekstilnoj i odjevnoj industriji

25.03.2014.

U Firenci se 24. i 25. ožujka 2014. održala Euro-mediteranska konferencija o dizajnu, kreativnosti, inovativnosti i pravima intelektualnog vlasništva u industriji tekstila i odjeće u Euro-mediteranskom području. Konferenciju je organizirala Europska komisija u suradnji s Europskim sveučilišnim institutom i TAIEX uredom.

Cilj konferencije je bio razmjeniti iskustava glede politike, prakse i programa o kreativnosti, dizajnu, inovativnosti i pravima intelektualnog vlasništva kao značajne gospodarske poluge za poboljšanje imidža marke, prodaje i profitabilnosti poduzeća u tekstilnom i odjevnom sektoru u Euro-mediteranskom području. Sudionici konferencije su bili predstavnici nacionalnih uprava, industrijskih udruženja, škola za modu i dizajn, obrazovnih i istraživačkih centara specijaliziranih za inovacije u području tekstila i odjeće, oko 140 sudionika iz 35 različitih zemalja.
Uvodnim govorom na svečanom otvaranju konferencije, obratio se potpredsjednik Parlamentarne skupštine Mediterana (Parliamentary Assembly of the Mediterranean – PAM) , senator Lhou Lmarbouh iz Maroka.
Sektori tekstila i odjeće su ključni za područje Mediterana i glavni izvor trgovine u regiji. U nekim mediteranskim zemljama, poput Turske, Tunisa i Maroka samo sektor tekstila i odjeće čini gotovo 50 % izvoza gotovih proizvoda u EU. Ova razina trgovine znači i nova radna mjesta - 50% od ukupnog broja zaposlenih, u nekim zemljama - osobito za žene . Zemlje u regiji Mediterana imaju značajnu prednost u odnosu na zemlje Dalekog Istoka: geografske blizine Europe, koji osigurava niske troškove prijevoza i istovremeno omogućuje da se bilo koja narudžba brzo izvrši. Parlamentarna skupština Mediterana se zalaže za povećanje tih horizontalnih odnosa između zemalja Mediterana na svim razinama, a ne isključivo u sektoru trgovine. "Ovo je jedan od primjera u kojima djelovanje PAM-a može nadopuniti napore Europske komisije u okviru partnerstva sa zemljama koje nisu EU-mediteranske zemlje ", rekao je senator Lmarbouh.

Druga moguća područja suradnje obuhvaćaju: proširenje područja slobodne trgovine u mediteranskoj regiji, racionalizaciju i smanjenje birokratskih procedura za osnivanje tvrtke, borbu protiv korupcije i potporu u sektoru obrazovanja . Ovi čimbenici su temeljni za socijalni i ekonomski razvoj zemalja Mediterana.
Direktor EU Udruge, EURATEX, g. Francesco Marchi naglasio je kako je jako važno kako će se situacija u Ukrajini dalje razvijati jer je to 2. izvozno tržište EU-a bar što se tiče TOKG sektora.
Ove godine Euro-Med konferencija proslavila je svojih 10 godina postojanja.

Sve prezentacije s Euro-Med konferencije dostupne su na linku
http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=7250&lang=en
vrh stranice
vrh stranice