EU FONDOVI & drugi izvori sufinanciranja u 2018.

23.04.2018.

HUP Udruga profesionalaca za fondove EU danas je u Zagrebu i Splitu održala prve u nizu besplatnih informativnih radionica za poduzetnike na temu najavljenih EU natječaja i financijskih instrumenata dostupnih privatnom sektoru.

Na radionici u Zagrebu, pregled HBOR i HAMAG financijskih instrumenata dala je Tajana Barančić, direktorica konzalting tvrtke Virtus poslovno savjetovanje.

„Posebno treba naglasiti  kod ESIF investicijskih zajmova u ponudi HAMAG BICRA da su u prihvatljive aktivnosti ubrojeni i troškovi razvoja proizvoda i usluga ukoliko se kapitaliziraju. To ujedno znači da su neki troškovi koje ljudi inače smatraju obrtnim sredstvima (usluge, plaće razvojnog tima i sl) u biti prihvatljive kao ulaganje u dugotrajnu imovinu, ukoliko se kapitaliziraju. Ovo je bitan poticaj za radno intenzivne djelatnosti poput ICT sektora gdje razvoj nekog software-a traje duže a banke nisu sklone gledati trošak plaća kao ulaganje u dugotrajnu imovinu te samim  time nisu odobravale komercijalne kredite u tu svrhu. Izuzetak su neke HBOR-ove kreditne linije koje već nekoliko godina priznaju takva ulaganja kao ulaganja u dugotrajnu imovinu“  Kod ESIF jamstva za investicijske kredite najveća novost u odnosu na već ranije i ostale jamstvene mjere HAMAG BICROa je primarno sufinanciranje dijela ugovorene kamatne stope, a što može iznositi i do polovice ukupne ugovorene kamate u prvim godinama otplate. – istaknula je gđa Barančić.

Osim financijski instrumenata, poduzetnicima je predstavila i mogućnosti ostvarenja fiskalnih potpora kroz Zakon o poticanju ulaganja.

Tajana Lovrić, stručnjakinja za razvoj projekata tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o., za članove HUP-a predstavila je najaktualnije natječaje za poduzetnike iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ove godine najavljena su 2 natječaja za koje će potpore biti dijeljene kroz vaučere. Odnosi se na Pozive za Unapređenje poslovanja MSP uvođenjem IKT  te Inovacijske vaučere. Takva praksa je novost za Hrvatsku i trebala bi pojednostaviti i značajno ubrzati proces prijave i evaluacije projekata.

Pregled mjera dostupnih iz Programa ruralnog razvoja predstavila je Marija Đunđek iz Finesa grupe: Ukupna alokacija za Program ruralnog razvoja 2014.-2020. iznosi 2.383 milijarde eura. U sklopu programa definirano je 16 mjera s ciljem povećanja konkurentosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije. U svibnju se očekuje otvaranje natječaja 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. A ovaj tjedan, točnije od 25. travnja do 13. lipnja trajati će operacija 6.1.1. – Potpora mladim poljoprivrednicima.

Radionica je završila sa individualnim konzultacijama između stručnjaka za fondove i poduzetnika. HUP Udruga profesionalaca za fondove EU organizira ove radionice 7. svibnja u Varaždinu i Rijeci, 8. svibnja u Slavonskom Brodu te 10. svibnja ponovno u Zagrebu.

vrh stranice
vrh stranice