EK planira zabranu dvojne kakvoće hrane diljem EU

17.04.2018.

Europska komisija priopćila je u srijedu (11. travna 2018.) kako planira zabranu dvojne kvalitete hrane diljem bloka, a nakon pritužbi i pritiska zemalja članica srednje i istočne Europe.

 

Govoreći novinarima nakon mjesečnog sastanka, povjerenica EU za pravosuđe i potrošače Vĕra Jourová rekla je: "EK će pojačati borbu protiv dvostruke kakvoće hrane. Izmijenili smo smjernicu o nepoštenoj trgovinskoj praksi kako bismo imali crno-bijelo da je dvojna kakvoća hrane zabranjena. To će nacionalnim vlastima dati alat za koji su zatražili da se prekine ova praksa. Kao što je rekao predsjednik Juncker u rujnu prošle godine, ne može biti građana druge klase u EU."

Istraživanja nekoliko vlada u srednjoj i istočnoj Europi pokazala su da multinacionalne prehrambene tvrtke prodaju proizvode s manje kvalitetnim sastojcima u novijim državama članicama EU, a istovremeno ih prodaju i imaju istu ambalažu i kao marke koje se koriste u zapadnoj Europi.

Nova studija koju je provela slovačka vlada pronašla je značajne razlike u kvaliteti u istim proizvodima koji su se prodavali u Slovačkoj i Austriji. Hrana "dvojne kvalitete" privukla je kritike čelnika zemalja članica EU.

Bugarski premijer Boyko Borissov osudio je u srpnju ovu pojavu kao "apartheid za hranu", a mađarski vladin dužnosnik opisao ga je kao "najveći skandal nedavne prošlosti". Kada je prvi skandal potekao, Komisija je u početku rekla da kvaliteta hrane nije jedna od svojih nadležnosti, za razliku od sigurnosti hrane. Pravo korištenja različitih sastojaka u skladu s različitim nacionalnim ukusima također se koristi kao opravdanje za ovu pojavu.

No čini se da je politički pritisak vlada zemalja središnje i istočne Europe uvjerio Komisiju na promjenu smjera. Međutim, umjesto stvaranja centraliziranog alata, izvršna vlast EU-a daje državama članicama moć da "dualni standard" namirnica bude ilegalna praksa.

Istraživanja u zemljama istočne Europe pokazala su da su mnoge robe, uključujući prašak za pranje, niže kvalitete od iste robne marke i ambalaže u starijim državama članicama.

Upitana da li se EU zabrana odnosi samo na hranu ili druge proizvode, povjerenica Jourova je objasnila kako Komisija počinje s hranom i da će metodologija testiranja biti spremna sljedećeg mjeseca. Zemlje članice će odlučiti kako koristiti metodologiju. Očekuje se da će testiranje metodologije biti provedeno u drugoj polovici godine, a napor će biti financiran od strane EU.

Češki državni tajnik za europske poslove Aleš Chmelař pozdravio je prijedlog Komisije kao veliki napredak. No, češka zastupnica u EP Olga Sehnalová (S & D), koja se bori protiv dvojne hrane kvalitete od 2011. godine, rekla je kako se prijedlog mora temeljito raspravljati s nadzornim tijelima i prije svega ga treba pojasniti.

"Prema mišljenju Komisije, pravo je trgovca da prilagodi proizvode na temelju tzv. legitimnih razloga, kao što su dostupnost i sezonalnost sirovina i preferencija potrošača, treba i dalje zadržati. Moramo spriječiti bilo kakve praznine koje bi mogle dovesti do daljnje frustracije među potrošačima da čak i nakon godina rasprave ne možemo poduzeti mjere protiv nepravednog ponašanja. "

vrh stranice
vrh stranice