Dugovanja prema veledrogerijama u ponedjeljak 1.3. prelaze 6 milijardi kuna – neplatišama uvjetovana isporuka lijekova i medicinskih proizvoda – objavljen brojač duga

25.02.2021.

Nakon prošlotjedne konferencije za medije i poziva na akciju, HUP-Koordinacija veledrogerija i dalje čeka odgovor Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija o plaćanju dugovanja za isporučene lijekove bolnicama i ljekarnama, koja su drastično narasla u prva dva mjeseca 2021.

 

Zagreb, 25.2.2021. - Iako dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama dnevno prosječno rastu za vrtoglavih 20 milijuna, očekuje se da će, zbog potpunog prestanka bilo kakvih plaćanja za isporučene lijekove od početka godine, dugovanja do kraja veljače narasti za dodatnih 500 milijuna kuna te će ukupni dug eksplodirati na više od 6 milijardi kuna. Polovicom veljače dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama iznosila su više od 5,5 milijardi kuna.

S ciljem dnevnog informiranja javnosti o stanju dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove HUP- Koordinacija veledrogerija, na mrežnim stranicama HUP-a (http://www.hup.hr/) dnevno će se objavljivati Brojač duga za isporučene lijekove, kako bi javnost u svakom trenutku znala stanje duga.

Iako o kontinuiranom rast duga HUP-Koordinacija veledrogerija redovito informira i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, do danas nije dobila nikakav odgovor nadležnih iz Vlade RH na upućena pisma zadnja dva mjeseca. Veledrogerije su slijedom totalne ignorancije nadležnih, kao što su i najavile 15.2., prisiljene aktivirati zaštitne mehanizme kako se više ne bi dodatno izlagale prema dobavljačima, proizvođačima, ali i bankama kod kojih se i same zadužuju. Iz tog razloga, početkom ožujka veledrogerije će započeti s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito, svaka u skladu sa svojim internim propisima.

„Posljednja 2 mjeseca upozoravali smo Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija o eksploziji rasta dugovanja prema veledrogerijama, koje će početkom idućeg mjeseca dosegnuti rekordnih više od 6 milijardi kuna. Iz tog razloga, očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke. Žao nam je što nas nitko nije shvatio ozbiljno, unatoč želji i volji za otvorenim dijalogom i pronalaskom zajedničkog rješenja, budući da je riječ o velikom problemu, koji nije nastao jučer. Svjesni smo da se izazovi zdravstvenog sustava neće riješiti preko noći, ali nismo ni vjerovali da će se naša upozorenja u potpunosti ignorirati“, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija će s 1.3. u tom slučaju činiti čak 4,07% državnog proračuna.

vrh stranice
vrh stranice