Društveno odgovorno poslovanje je uspješno poslovanje

02.04.2013.

Hrvatska udruga poslodavaca od prošle je godine sjedište UN inicijative Global Compact Hrvatska promičući tako princip društveno odgovornog poslovanja među svojim članovima.

Tvrtke koje poštuju načela Global Compacta, imaju bolju poziciju u međunarodnom poslovnom okruženju te mogućnost prepoznavanja potencijalnih komparativnih prednosti i razvijanje svoje konkurentnosti. Većina tvrtki u Hrvatskoj nije upoznata s načelima DOP-a i stoga im nedostaju znanja za kvalitetno uključivanje društveno odgovornog ponašanja u poslovno upravljanje čime se utječe na razinu konkurentnosti pri ulasku na tržište EU.
Društveno odgovorno poslovanje ima prepoznatljivu poslovnu svrhu, a njegova dosljedna provedba ekonomsko opravdanje. Smanjivanjem poslovnih rizika i otvaranjem prostora poslovnoj dobiti istovremena je korist i za tvrtku i za čitavu zajednicu u kojoj tvrtka posluje, naglasio je Žarko Horvat, predsjednik Upravnog vijeća Global Compact Hrvatska i HUP-Udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva.

Za oživotvorenje koncepta društveno odgovornog poslovanja nužna je i društvena odgovornost javnog sektora koji stvaranjem poticajnog gospodarskog okruženja može osigurati i razvoj društveno odgovornih tvrtki.

U vremenu u kojem ekonomska kriza narušava društvene odnose i nagriza povjerenje među društvenim skupinama, hvalevrijedni pokušaji implementacije društveno odgovornog poslovanja suočavaju se s realnom opasnošću od neprimjerene javne osude. Europska komisija prepoznala je ovaj problem te je pozvala Vlade država članica da vlastitim angažmanom podupru uvođenje praksi društveno odgovornog poslovanja. Hrvatska će društveno odgovorno poslovanje promovirati promocijom najboljih praksi, dok će proces konzultacija o strategiji DOP-a identificirati konkretne mjere koje će na najbolji način promovirati i poticati ovu prasku, istaknuo je Marko Krištof, pomoćnik ministra Ministarstva rada i mirovinskog sustava.
Kada govorimo o društveno odgovornom poslovanju na umu trebati imati maksimalizaciju stvaranja zajedničkih vrijednosti. Poduzeća trebaju svojim poslovanjem stvarati dodanu vrijednost za društvo u cjelini, stvaranjem inovativnih proizvoda i usluga, uz poštivanje važećih propisa i kolektivnih ugovora između socijalnih partnera. Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva planira do kraja godine donijeti Strategiju društveno odgovornog poslovanja u RH. Ulaganjem u DOP postići će se uvjeti za održivi razvoj i rast, odgovorno poslovno ponašanje i stvaranje novih radnih mjesta koja će donositi višu dodanu vrijednost, naveo je Ivo Radković, načelnik Sektora za industrijsku politiku Ministarstva gospodarstva.

Razina društveno odgovornog poslovanja u odnosu na EU u Hrvatskoj je naravno niža i zato su ovakvi projekti važni za podizanje razine razumijevanja društveno odgovornog poslovanja ne samo za poslovnu zajednicu nego i za cijelo društvo. No, pritom je važno istaknuti kako je koncept društveno odgovornog poslovanja u jednakoj mjeri primjenjiv kako za velika tako i za mala i srednja poduzeća. Odgovornost za poduzeća za njihov utjecaj na društvo osnovna je poruka koja se želi poslati kada naglašavamo važnost društveno odgovornog poslovanja, istaknula je Maja Pokrovac, voditeljica inicijative Global Compact Hrvatska u HUP-u.

Međunarodni projekt „Društveno odgovorno poslovanje za sve“ provodi se uz financijsku potporu EU, u suradnji sa poslodavačkim udrugama iz Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Turske te uz podršku Međunarodne organizacije poslodavaca.
vrh stranice
vrh stranice