Dan poduzetnika 2019. Nestle - Digitalni lanac nabave - još brži put do kupaca

04.06.2019.

Nestlé je najveća prehrambena kompanija na svijetu koja primjenjuje, a nerijetko i inicira nove trendove poslovanja. Procjenjuje se da Nestlé dnevno proda preko milijardu proizvoda iz asortimana, koji broji preko 10.000 različitih proizvoda unutar 2.000 brendova. Jedan od najvažnijih segmenata poslovnog procesa svakako je lanac nabave.

Svakodnevno svjedočimo kako četvrta industrijska revolucija donosi transformaciju svih segmenata poslovanja, na koje FMCG industrija nastoji odgovoriti uvrštavanjem tehnologije u svaki vid poslovanja, odnosno integriranjem proizvodnje, marketinga, distribucije i prodaje u jedinstveni poslovni model. Brzina, fleksibilnost i spremnost na promjene postali su ne samo prednost, nego i preduvjet uspješnog poslovanja

Efikasnost u lancu nabave ponajprije podrazumijeva osiguravanje pravog proizvoda na pravom mjestu, po pravoj cijeni, za pravog kupca, u pravim uvjetima, u pravo vrijeme i u pravim količinama. Što je to "pravo" svaka organizacija treba odlučiti sama za sebe, ovisno o prirodi poslovanja, poslovnim ciljevima i okruženja u kojem posluje. Nestlé ulaže dodatne resurse u izgradnju partnerskog odnosa između kupaca i dobavljača.

Kada je riječ o novim tehnologijama, njihov je doprinos vidljiv na području distribucije, u kojoj sve veću ulogu preuzima automatizacija, posebice kod skladištenja robe i njenog transporta. Tako Nestlé u Europi ima već nekoliko u potpunosti digitaliziranih centara distribucije, a ispitivanje i standardizacija procesa poslovanja na različitim tržištima odvija se kroz program Nestlé Business Excellence. Za napredno korištenje informacija i statističko prognoziranje tu su alati poput SAS tehnologije, koja pomaže u preciznijem planiranju u što kraćem vremenu, a tu je i Customer Facing Supply Chain program za unaprjeđivanje suradnje s potrošačima. Neprekidno traženje novih načina i mogućnosti koje pruža digitalni lanac nabave zaslužni su i za pozicioniranje tvrtke Nestlé na treće mjesto Gartner's European Supply Chain Top 15 liste za prošlu godinu.

vrh stranice
vrh stranice