COVID-19: TRANSPORT: Europski parlament podržao 4 nove mjere za smanjivanje administrativnog opterećenja

18.05.2020.

Europski parlament odobrio je u petak (15. svibnja 2020.) četiri zakonodavna prijedloga koji će pružiti veću fleksibilnost prometnom sektoru privremenim uklanjanjem administrativnih prepreka i opterećenja.

Plenarno glasanje u sklopu hitnog postupka održano je manje od 2,5 tjedna nakon što je Komisija iznijela paket pomoći koji ima za cilj pomoći sektoru da se riješi administrativnih poteškoća uzrokovanih pandemijom COVID-19.

 

Zrakoplovstvo:

Izmijenjen je prijedlog da se zračnim prijevoznicima dozvoli zadržavanje operativnih dozvola i pružateljima usluga zemaljskih usluga produljenja ugovora prihvaćen je sa 641 glasom za, 29 protiv i 17 suzdržanih. Stavljajući sigurnost putnika na prvo mjesto uz osiguravanje financijske fleksibilnosti, Europski parlament predlaže da se ne oduzmu dozvole za zrakoplovne prijevoznike tijekom razdoblja od jedne godine, ako je zrakoplovna tvrtka u financijskim poteškoćama, te da produže ugovore o uslugama zemaljske usluge do 2021. (moguće produženje do 2022). Sada je na Vijeću da finalizira svoj stav iz prvog čitanja.

 

Pomorski promet:

Prijedlog za prilagodbu pravila za luke koje dopuštaju naplatu naknada lučke infrastrukture usvojen je s 531 glasom za, 141 protiv i 16 suzdržanih. Privremena zakonska regulativa trebala bi biti na snazi do 31. listopada 2020., slično stavu Vijeća. Pravni akti stupaju na snagu nakon objave u Službenom listu EU-a sljedećih tjedana.

Željeznički promet:

Izmijenjeni prijedlog za produljenje roka za prijenos zakona EU o sigurnosti i interoperabilnosti željeznica usvojen je sa 644 glasa za, 6 protiv i 38 suzdržanih. S obzirom na to da je direktiva stupila na snagu već 2016. godine, na transpoziciju ovog zakona izravno ne utječe kriza COVID-19. Stoga Parlament predlaže produljenje roka do 31. listopada 2020., što nudi kompromis između prvobitnog prijedloga i stava Vijeća. Sada je na Vijeću da finalizira svoj stav iz prvog čitanja.

Smanjenje administrativnog opterećenja:

Prijedlog za produljenje važenja određenih potvrda i dozvola usvojen je sa 669 glasova za, 11 protiv i 8 suzdržanih. Pravila koja predviđaju privremeno odstupanje od 15 pravnih akata uključuju, slično kao i stajalište Vijeća, opt-out klauzulu, u slučaju da su nadležna tijela u nekim državama članicama nastavila izdavati potvrde i dozvole tijekom pandemije. Pravni akti stupaju na snagu nakon objave u Službenom listu EU-a sljedećih tjedana, a primjenjivat će se sedam dana kasnije.

Sljedeći koraci:

  • Pravni akti mogu se brzo potpisati nakon što se dogovore tekstovi iz prvog čitanja. Podaci će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu EU-a.
  • Parlament je spreman brzo započeti pregovore u slučaju da se stajalište Vijeća u prvom čitanju razlikuje.

Originalni prijedlozi Europske komisije nalaze se u ovom linku.

vrh stranice
vrh stranice