Članovi HUP-a Podružnice Dalmacija donirali KBC-u Split PCR uređaj za dijagnostiku infektivnih bolesti

16.07.2020.

Članovi Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Podružnica Dalmacija, na inicijativu predsjednika Izvršnog odbora Zdravka Plazonića, donirali su Kliničkom zavodu za mikrobiologiju i parazitologju KBC Split najsuvremeniji, potpuno automatizirani multiplex PCR uređaj u vrijednosti od 791.000,00 HRK (s PDV-om).

Aparat će služiti za molekularnu dijagnostiku infektivnih bolesti, u prvom redu COVID-19 infekcije ali i drugih infekcija kao što su meningitisi, sepse, respiratorne infekcije, gastrointestinalne i spolno prenosive infekcije. Uređaj će također služiti za određivanje mehanizama rezistencije na antimikrobna sredstva mikroorganizama koji uzrokuju bolničke infekcije i rezistenciju na antituberkulotike uzročnika tuberkuloze.

 

Ravnatelj KBC-a Split, prof. dr. sc. Julije Meštrović ističe da je ovo hvale vrijedna gesta koja doprinosi prvenstveno uspješnoj borbi protiv COVID-19 infekcije i pokazuje da su članovi HUP-a svjesni kako ulaganje u visokokvalitetnu zdravstvenu skrb predstavlja jedan je od temelja na kojem se gradi prosperitet svake zajednice.

Predstojnica Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju KBC Split, prof. dr. sc. Marija Tonkić je izjavila:

„Zahvaljujemo članovima HUP Podružnice Dalmacija koji su donirali novac za kupnju ovog uređaja koji omogućuje molekularnu dijagnostiku ne samo COVID-19 infekcije nego i drugih infektivnih bolesti. Uspješnost liječenja svake infektivne bolesti, posebno teških infekcija kao što su meningitisi i sepse,  ovisi o kvalitetnoj i pravodobnoj dijagnostici koju ćemo svakako unaprijediti korištenjem ovog uređaja. Ovaj uređaj će nam također omogućiti tzv. sindromski pristup u dijagnostici infektivnih bolesti jer korištenjem tzv. panela možemo u kratkom vremenu, u jednom uzorku bolesnika, istovremeno dokazivati više najznačajnijih uzročnika infekcije koju taj pacijent ima. Aparat će također imati značajnu ulogu u praćenju bolesnika kojima je napravljena transplantacija krvotvornih matičnih stanica koja se uskoro planira uvesti u KBC Split.“

Zdravko Plazonić je povodom ove uspješne akcije poduzetnika kazao: "Poduzetništvo je temelj razvoja boljeg društva i između ostalog podrazumijeva aktivnosti u stvaranju dodane vrijednosti. Nažalost, percepcija poduzetništva u Republici Hrvatskoj se najčešće i sagledava kroz ovu prizmu. Manje je poznato da postoji i društveno odgovorno poduzetništvo koje ima za cilj pomaganje široj društvenoj zajednici, a bazirano je na solidarnosti i pružanju pomoći svim kategorijama društva koje se teško nose s ekonomskom samoodrživosti. Primjer kojim doniramo PCR uređaj za brzu detekciju COVID-19 virusa, svakako potvrđuje navedeno, Koristim ovu priliku da se zahvalim svim poduzetnicima koji su se odazvali i nesebično odvojili sredstva u ovim teškim i iznimno zahtjevnim vremenima kako bi dali doprinos što boljem funkcioniranju zdravstvenog sustava u KBC Split"

vrh stranice
vrh stranice