Aktualno

Peta Generacija – prijetnja ili prilika?

17.11.2020.

U organizaciji Grada Osijeka jučer je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana panel rasprava „Peta Generacija“. Glavni cilj panela bio je otvoriti javnu raspravu vezanu uz odluku o uvođenju 5G mreže - o prednostima, nedostatcima, prijetnjama i prilikama koje donosi mreža „pete generacije“.

Hitno su nam potrebne reforme nužne za rast digitalne ekonomije

01.10.2020.

Zagreb, 1. listopada 2020. - Danas objavljeni podaci Svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti pokazuju da Hrvatska mora značajno ubrzati provedbu reformi neophodnih za značajniji rast digitalne ekonomije i konkurentnost gospodarstva. Naime, ovogodišnja ljestvica je pokazala da počinjemo zaostajati za zemljama u okruženju, što se vidi i po tome da smo prema analiziranim podacima najlošije ocijenjena članica EU.

Koristimo li dovoljno veliki potencijal domaće ICT industrije?

19.08.2020.

ICT industrija danas broji oko 42.000 radnih mjesta s prihodom od oko 40 milijardi kuna, Hrvatska je šesta u Uniji prema udjelu diplomiranih inženjera ove struke, prema podacima Eurostata hrvatski učenici prvi su u digitalnoj pismenosti.  Koristimo li dovoljno te potencijale i kako ovoj industriji dati daljnji poticaj, pogotovo u uvjetima kada je mogućnost rada od kuće postala nužnost?


Priopcenje HUP-a: Nije vrijeme za zaustavljanje procesa javne nabave i investicija

16.04.2020.

Zagreb, 16.4.2020. - Nastavno na Odluku Vlade RH o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Državnim proračunom Republike Hrvatske i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna za 2020. godinu od 2. travnja 2020. godine Hrvatska udruga poslodavaca smatra kako trenutna kriza nije pogodan trenutak za zaustavljanje procesa javne nabave i investicija.

HUP-ICT: Definirati kad, koga i kako oporezivati

25.01.2020.

Izvor: http://glas-slavonije.hr/422503/7/HUP-ICT-Definirati-kad-koga-i-kako-oporezivati 

Uvođenje novog nameta suprotno je inicijativama Vlade RH o troškovnom rasterećenju gospodarstva, kaže Martinović

Prije bilo kakve intervencije u smislu uvođenja digitalnog poreza potrebni su jasni odgovori zakonodavca koga bi se, kako i gdje zahvatilo, pri čemu cilj ne smije biti povećanje dosadašnjeg poreznog opterećenja, smatraju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca -Udruzi informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP-ICT).Komentirajući, na Hinin upit, najnovije razgovore na razini EU-a i OECD-a o uvođenju digitalnog poreza, u kojima je aktivno ovog tjedna sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić, iz HUP-ICT-a napominju kako je poznato da je OECD pripremio prijedlog digitalnog poreza. 

vrh stranice
vrh stranice