Aktualno

 

 

Udruga ugostiteljstva i turizma HUP-a traži širenje reprograma duga i na leasing društva

31.03.2020.

Reprogram postojećih kredita svim poduzetnicima kojima je to potrebno za opstanak treba, osim kod banaka, omogućiti i kod leasing društava, predlaže Udruga ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca.

- Obveznici leasing ugovora u najvećoj mjeri zastupljeni su u rent-a-car branši i charteru. Stoga smo Ministarstvu financija poslali inicijativu da se uvedu jednake mjere podrške kakve je Ministarstva financija donijelo za poslovne banke, i za leasing društva – kaže direktorica HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen Bujas u osvrtu na Vladine 63 mjere pomoći gospodarstv u uvjetima širenja koronavirusa. 

Turističkom sektoru potrebne su hitne i izvanredne mjere pomoći kako bi se očuvala radna mjesta

16.03.2020.

PRIOPĆENJE socijalnih partnera u turizmu: 

Poslodavci i sindikati u turizmu zajednički apeliraju da se hitno donesu mjere pomoći turizmu. Prioritetne su mjere s kojima će se u naredna 2 mjeseca osigurati likvidnost u funkciji očuvanja radnih mjesta te kako bi se osigurali uvjeti poslovanja za nastavak turističke godine i normalizaciju poslovanja. Mjere će ovisiti o trajanju i opsegu štete nastale uslijed utjecaja korona virusa na gospodarstvo, a u situaciji praktički zaustavljenog ili znatno smanjenog poslovanja ugostiteljskih objekata nužne su hitne odluke kako bi se osigurala primanja radnika.

Dani poslova u turizmu 2020.

17.01.2020.

Manifestacija „Dani poslova u turizmu“ održava se u siječnju 2020.g. po četvrti puta u sklopu zajedničkog projekta Ministarstva turizma, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na sajmu poslova sudjelovat će brojni poslodavci u turizmu i članovi HUP Udruge ugostiteljstva i turizma koji će se predstaviti svojim budućim radnicima i održati dodatne prezentacije s ciljem animiranja učenika koji ulaze na tržište rada.

SKLOPLJEN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA

20.12.2019.

Uspješno su završeni još jedni granski kolektivni pregovori HUP Udruge ugostiteljstva i turizma i sindikata u sektoru turizma s dogovorenim povećanjem minimalnih plaća u ugostiteljstvu.

Novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva (KUU) sklopljen je na određeno vrijeme od 2 godine i primjenjivat će se od 1.1.2020. do 31.12.2021.

Turistička pristojba 2020.-donesen Pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe

29.07.2019.

Ministar turizma donio je Pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe, koji je objavljen u NN br. 71/2019 od 26.7.2019. te stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Predmetni Pravilnik donesen je temeljem novog Zakona o turističkoj pristojbi prema kojem Odluku o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za općine i gradove na svom području do 15. rujna 2019. godine uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica donose županijske skupštine (odnosno Gradska skupština Grada Zagreba), a u skladu s ovim pravilnikom propisanim najnižim i najvišim iznosima.

Najniži iznosi turističke pristojbe propisani su u iznosu aktualnog iznosa boravišne pristojbe po osobi i noćenju za smještajne objekte 10 kn, a za kampove 8 kn.

Najavljene POREZNE izmjene-reakcija HUP UUT na odluku o smanjenju PDV-a na 13 % za ugostiteljske usluge pripreme i usluživanja hrane

26.07.2019.

Povodom predstavljenih mjera četvrtog kruga porezne reforme Vlade RH javnosti je upućen stav i reakcija HUP- Udruge ugostiteljstva i turizma vezano za smanjenje PDV-a na 13 % za ugostiteljske usluge pripreme i posluživanja hrane.

 „HUP- Udruga ugostiteljstva i turizma pozdravlja odluku Vlade RH da se u aktualne porezne izmjene uključi smanjenje stope PDV-a na ugostiteljske usluge pripreme i usluživanja hrane. Za turistički je sektor to najvažnija mjera iz ovoga kruga porezne reforme.

Smanjenje PDV-a za turistički sektor predstavlja najefikasniju mjeru u funkciji povećanja plaća i novih investicija u višu kvalitetu turističkih sadržaja i usluga, a posljedično će se povećati i prihodi državnog proračuna. No, za nas i nadalje ostaje cilj ujednačiti stopu PDV-a na sve ugostiteljske usluge i definirati za turizam PDV u visini 10 % kako je to u nama konkurentnim mediteranskim zemljama čime bi se postigli još veći efekti na povećanje investicija, zaposlenosti i plaća turističkim radnicima.

Ovo je porezno rasterećenje dodatno važno za hrvatski turizam uslijed jačanja konkurenata i svezahtjevnijih tržišnih izazova.

U funkciji poboljšanja uvjeta rada i zadržavanja radnika za poslodavce u turizmu također je važna mjerauvođenja neoporezivog toplog obroka za sve radnike, za koju smo se zalagali zajedno sa sindikatima kako bi se ujednačio tretman prehrane sezonskih i stalnih radnika. Nastavak je to mjera Vlade RH kojima se kroz povećanje neoporezivih naknada radnicama postižu konkurentniji uvjeti rada te veća sigurnost i zadovoljstvo radnika. Pokazalo se to već kod efekata uvođenja novog neoporezivog iznosa od 5 tisuća, a jednako je za očekivati i prema analizi financijskih učinaka koju je HUP proveo za uvođenje neoporezivog toplog obroka za sve radnike i koja je pokazala da će samo na uzorku tvrtki članica HUP-a iz sektora turizma ista mjera rezultirati s 16,5 milijuna kuna mogućih ušteda odnosno mogućih izravnih ulaganja u povećanje plaća turističkih radnika.“

Odluka Vlade o povećanju kvota za turizam i građevinu

19.06.2019.

Vlada RH je usvojila Odluku o povećanju kvota za zapošljavanje stranaca u sektoru turizma i građevine. HUP je zajedno s članovima i HUT-om imao brojne aktivnosti i rezultat je to zajedničkog zastupanja potreba i interesa turističkog sektora.

Ovom se Odlukom usvaja povećanje od 3.000 dozvola za zapošljavanje stranaca, od kojih 1.000 u djelatnosti Graditeljstvo te 2.000 u djelatnosti Turizam i ugostiteljstvo (1.800 dozvola za sezonski rad te 200 dozvola za novo zapošljavanje).

Konkretne izmjene u broju kvota možete vidjeti u tekstu odluke u prilogu (dodatnih 1.800 dozvola za pomoćne radnike u turizmu-sezonski rad + 200 ostala zanimanja).

HUP-HUT_objava za medije_KVOTE u turizmu

14.06.2019.

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma apeliraju:

Hitno donesite odluku o povećanju kvota jer nema radnika

i ugrožena je sezona

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu.

vrh stranice
vrh stranice