Aktualno

Apel HUP - Koordinacije željezničkog prometa: zahtijevamo od države jednak pristup prema svim dionicima na tržištu

30.12.2022.

Koordinacija željezničkih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, izražava nezadovoljstvo zbog kontinuiranog zanemarivanja privatnih željezničkih prijevoznika od strane resornog ministarstva.

Nezadovoljstvo je kulminiralo donošenjem Odluke Vlade RH na sjednici 22.12.2022. o prihvaćanju nagodbe između RH i željezničkog prijevoznika HŽ Cargo d.o.o. u državnom vlasništvu, a koja je donesena na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Koordinacija javnih linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) „Uvedimo model za javni prijevoz i mjesečnu kartu od 70 kuna po uzoru na Njemačku“

10.06.2022.

DOMAĆI AUTOBUSNI PRIJEVOZNICI PREDLAŽU MODEL PO UZORU NA NJEMAČKU KOJA JE POZVALA GRAĐANE DA OSTAVE AUTOMOBILE I PREBACE SE NA AUTOBUSE I VLAK, A KORIST ĆE TVRDE IMATI I DRŽAVA

Javni prijevoz je jedina prava alternativa za putovanje pri ovako drastičnim cijenama goriva, a primjeri Njemačke i Slovenije pokazuju kako to može u stvarnosti i odlično funkcionirati. Njemačka vlada od 1. lipnja ove godine testira posebni model u sklopu kojeg je odlučila stimulirati javni prijevoz i ponudila je kartu od 9 eura mjesečno za autobuse i vlakove.  

Autobusni prijevoznici: Niže trošarine ne znače ništa, tražimo sustavne mjere i izvanredno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi

03.06.2022.

U Zagrebu, 3. lipnja – Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika reagirali su danas na veliki skok cijena goriva koji je najavljen za idući utorak, kao i na potencijalne odgovore koje pripremaju u Vladi RH. Podsjećamo, prema najavama, litra dizela koji prijevoznici najviše koriste trebala bi poskupiti za čak 90 lipa po litri, dok bi odgovor Vlade Republike Hrvatske trebao ići u smjeru dodatnog sniženja trošarina. Budući da prijevoznici temeljem posebnog Pravilnika imaju pravo na povrat dijela plaćene trošarine kroz koji država prijevoznicima vraća razliku između visine hrvatske trošarine i one minimalne za zemlje EU, jedini rezultat ove mjere je da će prijevoznici ostati i bez povrata preplaćene trošarine. Dakle, neće se nimalo olakšati poslovanje, niti smanjiti troškove organiziranog prijevoza putnika.

Riječ je, dakle, o mjerama koje neće ni osjetiti, a i dalje ostaju bez sustavnih rješenja. Pritom kamionski prijevoz visoke cijene goriva dijelom može prebaciti na korisnike, autobusni prijevoznici ne mogu toliko dizati cijene karata.

Osnovana Koordinacija željezničkog prometa pri HUP-u

27.05.2022.

Osnovana je HUP – Koordinacija željezničkog prometa. Za predsjednika HUP - Koordinacije željezničkog prometa izabran je g. Milan Brkić, Rail Cargo Carrier-Croatia, a za dopredsjednike izabrani su g. Petar Glavaš, Enna transport d.o.o. te g. Ivica Juršić, TRAIN HUNGARY MAGÁNVASÚT KFT, podružnica u Zagrebu

Osnovana HUP - Koordinacija autobusnih kolodovora

31.03.2022.

Osnovana je HUP – Koordinacija autobusnih kolodvora. Za predsjednika Koordinacije AK jednoglasno je izabran  Mario Marić, AK Slavonski Brod, a za zamjenike predsjednika izabrani su: Mate Jujnović; AK Split, Berislav Saraja; AK Šibenik, Ivica Gerechtshammer, Arriva.

 

Javna usluga povezala je autobusima Zagrebačku županiju, a sljedeći korak je obnova flote EU fondovima

29.03.2022.

Danas je uz predstavnike Zagrebačke županije, Općine Kravarsko i Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) predstavljena javna usluga u autobusnom prijevozu Zagrebačke županije. Riječ je o modelu koji omogućava uvođenje novih i obnavljanje starih autobusnih linija s ciljem bolje prometne povezanosti i mobilnosti lokalnog stanovništva. Unatoč osiguranim proračunskim sredstvima države, Zagrebačka županija je prva županija koja je svom stanovništvu omogućila veći broj linija i polazaka te bolju povezanost ruralnih područja. Ovaj model, ističu predstavnici lokalne zajednice, ali i sami prijevoznici, ključan je za opstanak manjih ruralnih sredina kojima prijeti demografska katastrofa. Kravarsko je, ističu, primjer kako javni prijevoz može ponuditi impuls i vjetar u leđa stanovništvu koje se prije dvije godine suočilo i s razornim potresom.

vrh stranice
vrh stranice