Aktualno

AUTOBUSNI PRIJEVOZ – EK predlaže izmjene EU pravila režima vožnje i odmora za vozače

24.05.2023.

Europska komisija je predložila prilagodbu pravila EU-a o stankama i odmorima za vozače autobusa kako bi bolje odražavala prirodu povremenih autobusnih prijevoza.

Vozači u ovom sektoru imaju drugačiji radni ritam u usporedbi s onima u teretnom ili redovnom prijevozu putnika zbog visoke sezone i različitih udaljenosti vožnje ovisno o turističkim aktivnostima putnika.

Komisija stoga predlaže da se vozačima autobusa koji pružaju takve povremene usluge omogući fleksibilnija raspodjela pauza i odmora. Osim toga, prijedlogom se želi osigurati jednak tretman međunarodnog i domaćeg povremenog prijevoza putnika.

Panel savjetovanje ”Izmjene Zakona o radu i digitalne radne platforme u cestovnom prijevozu”

16.03.2023.

Zagreb, 16. ožujak 2023. Panel savjetovanje u organizaciji Hrvatskog društva za transportno pravo i HUP-Udruge prometa na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, poslodavaca, znanstvene zajednice vezano uz izmjene Zakona o radu u domeni digitalnih radnih platformi.

 

 

 

 

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratile izv. prof. dr. sc. Iva Savić s Katedre za pomorsko i općeprometno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog društva za transportno pravo i Ana Falak, direktorica HUP-Udruge prometa navodeći kako se intenzivno događaju velike i brze promjene izazvane digitalizacijom koje novi zakonski okvir zadnjim izmjenama nastoji pratiti. Upravo zbog brzih promjena, nužne su stručne rasprave te suradnja svih dionika i svih razina u cilju boljeg razumijevanja potreba tržišta i njegovog kvalitetnijeg uređenja.

 

Panel savjetovanje ”Izmjene Zakona o radu i digitalne radne platforme u cestovnom prijevozu”

14.03.2023.

Hrvatsko društvo za transportno pravo i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) – Udruga prometa organiziraju u četvrtak 16. ožujka 2023. godine u 10:00 sati panel savjetovanje pod nazivom “Izmjene Zakona o radu i digitalne platforme u cestovnom prijevozu”.

Savjetovanje će se održati u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, Radnička cesta 37a u Zagrebu.

Panel savjetovanje namijenjeno je specijalistima resornih ministarstava, cestovnim operaterima, zaposlenicima i predstavnicima digitalnih platformi, odvjetnicima, sucima, logističarima i ostalim dionicima na tržištu cestovnog prijevoza.

Sudjelovanje je besplatno, ali broj mjesta je ograničen. Rok prijave je  15. ožujka 2023. godine. Prijave na: info@hdtp.eu


Implementacija javne usluge i kvalitetniji Zakon o prijevozu u cestovnom prometu može donijeti pad cijena prijevoza, bolju dostupnost i kvalitetniji izbor za građane, ali i potaknuti novi investicijski val u sektoru

08.03.2023.

Konferencija “Spojena Hrvatska” u organizaciji HUP-Udruge prometa organizirana je povodom najavljenih izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi trebao konačno oživjeti osnovne preduvjete za dostupnost i kvalitetu usluge cestovnog prijevoza – javnu uslugu prijevoza na razini županija i potaknuti usklađivanje linija u međužupanijskom prijevozu.

Apel HUP - Koordinacije željezničkog prometa: zahtijevamo od države jednak pristup prema svim dionicima na tržištu

30.12.2022.

Koordinacija željezničkih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, izražava nezadovoljstvo zbog kontinuiranog zanemarivanja privatnih željezničkih prijevoznika od strane resornog ministarstva.

Nezadovoljstvo je kulminiralo donošenjem Odluke Vlade RH na sjednici 22.12.2022. o prihvaćanju nagodbe između RH i željezničkog prijevoznika HŽ Cargo d.o.o. u državnom vlasništvu, a koja je donesena na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Koordinacija javnih linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) „Uvedimo model za javni prijevoz i mjesečnu kartu od 70 kuna po uzoru na Njemačku“

10.06.2022.

DOMAĆI AUTOBUSNI PRIJEVOZNICI PREDLAŽU MODEL PO UZORU NA NJEMAČKU KOJA JE POZVALA GRAĐANE DA OSTAVE AUTOMOBILE I PREBACE SE NA AUTOBUSE I VLAK, A KORIST ĆE TVRDE IMATI I DRŽAVA

Javni prijevoz je jedina prava alternativa za putovanje pri ovako drastičnim cijenama goriva, a primjeri Njemačke i Slovenije pokazuju kako to može u stvarnosti i odlično funkcionirati. Njemačka vlada od 1. lipnja ove godine testira posebni model u sklopu kojeg je odlučila stimulirati javni prijevoz i ponudila je kartu od 9 eura mjesečno za autobuse i vlakove.  

Autobusni prijevoznici: Niže trošarine ne znače ništa, tražimo sustavne mjere i izvanredno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi

03.06.2022.

U Zagrebu, 3. lipnja – Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika reagirali su danas na veliki skok cijena goriva koji je najavljen za idući utorak, kao i na potencijalne odgovore koje pripremaju u Vladi RH. Podsjećamo, prema najavama, litra dizela koji prijevoznici najviše koriste trebala bi poskupiti za čak 90 lipa po litri, dok bi odgovor Vlade Republike Hrvatske trebao ići u smjeru dodatnog sniženja trošarina. Budući da prijevoznici temeljem posebnog Pravilnika imaju pravo na povrat dijela plaćene trošarine kroz koji država prijevoznicima vraća razliku između visine hrvatske trošarine i one minimalne za zemlje EU, jedini rezultat ove mjere je da će prijevoznici ostati i bez povrata preplaćene trošarine. Dakle, neće se nimalo olakšati poslovanje, niti smanjiti troškove organiziranog prijevoza putnika.

Riječ je, dakle, o mjerama koje neće ni osjetiti, a i dalje ostaju bez sustavnih rješenja. Pritom kamionski prijevoz visoke cijene goriva dijelom može prebaciti na korisnike, autobusni prijevoznici ne mogu toliko dizati cijene karata.

Osnovana Koordinacija željezničkog prometa pri HUP-u

27.05.2022.

Osnovana je HUP – Koordinacija željezničkog prometa. Za predsjednika HUP - Koordinacije željezničkog prometa izabran je g. Milan Brkić, Rail Cargo Carrier-Croatia, a za dopredsjednike izabrani su g. Petar Glavaš, Enna transport d.o.o. te g. Ivica Juršić, TRAIN HUNGARY MAGÁNVASÚT KFT, podružnica u Zagrebu
vrh stranice
vrh stranice