Aktualno

Osnovana HUP - Koordinacija autobusnih kolodovora

31.03.2022.

Osnovana je HUP – Koordinacija autobusnih kolodvora. Za predsjednika Koordinacije AK jednoglasno je izabran  Mario Marić, AK Slavonski Brod, a za zamjenike predsjednika izabrani su: Mate Jujnović; AK Split, Berislav Saraja; AK Šibenik, Ivica Gerechtshammer, Arriva.

 

Javna usluga povezala je autobusima Zagrebačku županiju, a sljedeći korak je obnova flote EU fondovima

29.03.2022.

Danas je uz predstavnike Zagrebačke županije, Općine Kravarsko i Koordinacije unutarnjeg javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) predstavljena javna usluga u autobusnom prijevozu Zagrebačke županije. Riječ je o modelu koji omogućava uvođenje novih i obnavljanje starih autobusnih linija s ciljem bolje prometne povezanosti i mobilnosti lokalnog stanovništva. Unatoč osiguranim proračunskim sredstvima države, Zagrebačka županija je prva županija koja je svom stanovništvu omogućila veći broj linija i polazaka te bolju povezanost ruralnih područja. Ovaj model, ističu predstavnici lokalne zajednice, ali i sami prijevoznici, ključan je za opstanak manjih ruralnih sredina kojima prijeti demografska katastrofa. Kravarsko je, ističu, primjer kako javni prijevoz može ponuditi impuls i vjetar u leđa stanovništvu koje se prije dvije godine suočilo i s razornim potresom.

Ugovor o javnoj usluzi prijevoza putnika potpisan i u Križevačko-koprivničkoj županiji

10.03.2022.

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren i predstavnici prijevoznika danas su potpisali dvogodišnje ugovore o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu. Potpisnici su bili direktor Čazmatrans prometa d.o.o. Damir Pavlović, direktor obrta za prijevoza i usluge Autoprijevoznik Željko Šubić, direktor Podravina Express Tours d.o.o. Karlo Ormanec te u ime Autoprijevozničkog obrta Škriljak – Mihael Škriljak.

Prijevoznici: Država se odrekla dijela trošarina, ali sektor prijevoza i dalje treba konkretne mjere

09.03.2022.

U Zagrebu, 9. ožujka 2022. – Koordinacija javnih linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) komentirala je danas reakciju Vlade RH na povećanje cijene goriva. Vlada je, uz tzv. zamrzavanje marže, smanjila i trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo. Iako će građani možda privremeno osjetiti mjeru, ona za sve prijevoznike nema pozitivan neto učinak. Naime, od 2019. godine postoji institut povrata dijela trošarine za dizelsko gorivo kroz koji država prijevoznicima vraća razliku između visine hrvatske trošarine i one minimalne za zemlje EU, propisane Direktivom 2003/96/EZ.

Prijevoznici Vladi RH: „Naši putnici plaćaju najveći PDV na prijevoz u EU, ispravite propust i uključite nas u mjere“

17.02.2022.

Vlada RH je jučer predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji u velikom dijelu obuhvaća trajno smanjenja PDV-a na niz proizvoda i usluga. Iz Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravljaju mjeru poreznog rasterećenja, ali izražavaju žaljenje što je Vlada propustila uključiti sektor prijevoza putnika koji u trenutnoj situaciji, osim zbog sve viših cijena energenata, trpi i zbog negativnog utjecaja pandemije na kolektivna putovanja.

Nova pravila o upućivanju vozača na snazi od 2. veljače 2022.

02.02.2022.

Europski parlament usvojio je Paket o mobilnosti 8. srpnja 2020. Ovaj paket o mobilnosti sastoji se od dvije Uredbe i jedne Direktive, koje propisuju nova pravila o pristupu profesiji i tržištu, razdoblju vožnje i odmora te tahografima, odnosno provedbi te upućivanju vozača u djelatnosti cestovnog prometa. U nastavku donosimo koja su nova pravila upućivanja vozača te njihova implementacija.

HUP: Zbog širenja zaraze i cijene goriva ugrožen je prijevoz učenika, država mora reagirati na nove okolnosti

21.01.2022.

HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA UPOZORILA NA NELOGIČNOSTI I NEFUNKCIONIRANJE UGOVORA O PRIJEVOZU UČENIKA

U Zagrebu, 21. siječnja 2021. – Zbog širenja zaraze i velikog porasta broja zaraženih koronavirusom, sve veći broj škola u Hrvatskoj prelazi na nastavu na daljinu (tzv. model C), što pak u velike probleme stavlja domaće autobusne prijevoznike koji imaju ugovore s državom o prijevozu učenika.

vrh stranice
vrh stranice