Aktualno

U Hrvatskoj nedostaje 1500 vozača za održavanje sadašnje još uvijek smanjene mreže autobusnih linija, sektor apelira na donošenje dodatnih mjera

26.09.2023.

Rastući nedostatak radne snage jedan je od najvećih izazova u osiguravanju kontinuiteta i dostupnosti, ali i sigurnosti autobusnog prijevoza, istaknuto je na radnom sastanku HUP-Udruge prometa koji je okupio ključne predstavnika sektora. Predlažu dodatne mjere za poticanje domaćih zaposlenika te boljeg uređivanja uvoza strane radne snage.

 

Županija povezuje Grad Bjelovar s prigradskim naseljima

11.07.2023.

11. srpnja 2023. godine Bjelovarsko-bilogorska županija poslala je priopćenje o povoljnijem modelu autobusnog prijevoza. U priopćenju stoji da je Odlukom Županijske skupštine usvojene na 13. sjednici održanoj 7. srpnja 2023. godine, županu Marku Marušiću dana  suglasnost da s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i prijevoznicima koji na području županije obavljaju autobusni javni prijevoz putnika potpiše ugovor o javnoj usluzi.

Tako se Bjelovarsko – bilogorska županija priključila trima županijama koje su do sada potpisale ugovor o javnoj usluzi i tako omogućile poboljšanje, veću dostupnost te primjereniju cijenu usluge javnog autobusnog prijevoza.  

AUTOBUSNI PRIJEVOZ – EK predlaže izmjene EU pravila režima vožnje i odmora za vozače

24.05.2023.

Europska komisija je predložila prilagodbu pravila EU-a o stankama i odmorima za vozače autobusa kako bi bolje odražavala prirodu povremenih autobusnih prijevoza.

Vozači u ovom sektoru imaju drugačiji radni ritam u usporedbi s onima u teretnom ili redovnom prijevozu putnika zbog visoke sezone i različitih udaljenosti vožnje ovisno o turističkim aktivnostima putnika.

Komisija stoga predlaže da se vozačima autobusa koji pružaju takve povremene usluge omogući fleksibilnija raspodjela pauza i odmora. Osim toga, prijedlogom se želi osigurati jednak tretman međunarodnog i domaćeg povremenog prijevoza putnika.

Panel savjetovanje ”Izmjene Zakona o radu i digitalne radne platforme u cestovnom prijevozu”

16.03.2023.

Zagreb, 16. ožujak 2023. Panel savjetovanje u organizaciji Hrvatskog društva za transportno pravo i HUP-Udruge prometa na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, poslodavaca, znanstvene zajednice vezano uz izmjene Zakona o radu u domeni digitalnih radnih platformi.

 

 

 

 

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratile izv. prof. dr. sc. Iva Savić s Katedre za pomorsko i općeprometno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednica Upravnog odbora Hrvatskog društva za transportno pravo i Ana Falak, direktorica HUP-Udruge prometa navodeći kako se intenzivno događaju velike i brze promjene izazvane digitalizacijom koje novi zakonski okvir zadnjim izmjenama nastoji pratiti. Upravo zbog brzih promjena, nužne su stručne rasprave te suradnja svih dionika i svih razina u cilju boljeg razumijevanja potreba tržišta i njegovog kvalitetnijeg uređenja.

 

Panel savjetovanje ”Izmjene Zakona o radu i digitalne radne platforme u cestovnom prijevozu”

14.03.2023.

Hrvatsko društvo za transportno pravo i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) – Udruga prometa organiziraju u četvrtak 16. ožujka 2023. godine u 10:00 sati panel savjetovanje pod nazivom “Izmjene Zakona o radu i digitalne platforme u cestovnom prijevozu”.

Savjetovanje će se održati u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, Radnička cesta 37a u Zagrebu.

Panel savjetovanje namijenjeno je specijalistima resornih ministarstava, cestovnim operaterima, zaposlenicima i predstavnicima digitalnih platformi, odvjetnicima, sucima, logističarima i ostalim dionicima na tržištu cestovnog prijevoza.

Sudjelovanje je besplatno, ali broj mjesta je ograničen. Rok prijave je  15. ožujka 2023. godine. Prijave na: info@hdtp.eu


Implementacija javne usluge i kvalitetniji Zakon o prijevozu u cestovnom prometu može donijeti pad cijena prijevoza, bolju dostupnost i kvalitetniji izbor za građane, ali i potaknuti novi investicijski val u sektoru

08.03.2023.

Konferencija “Spojena Hrvatska” u organizaciji HUP-Udruge prometa organizirana je povodom najavljenih izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi trebao konačno oživjeti osnovne preduvjete za dostupnost i kvalitetu usluge cestovnog prijevoza – javnu uslugu prijevoza na razini županija i potaknuti usklađivanje linija u međužupanijskom prijevozu.

Apel HUP - Koordinacije željezničkog prometa: zahtijevamo od države jednak pristup prema svim dionicima na tržištu

30.12.2022.

Koordinacija željezničkih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, izražava nezadovoljstvo zbog kontinuiranog zanemarivanja privatnih željezničkih prijevoznika od strane resornog ministarstva.

Nezadovoljstvo je kulminiralo donošenjem Odluke Vlade RH na sjednici 22.12.2022. o prihvaćanju nagodbe između RH i željezničkog prijevoznika HŽ Cargo d.o.o. u državnom vlasništvu, a koja je donesena na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

vrh stranice
vrh stranice