Aktualno

Donesene nužne epidemiološke mjere za Dalmatinske županije

01.09.2020.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.  U Zadarskoj županiji zabranjuje se održavanje organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima, a u ostalim županijama je obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije ili druga okupljanja.

Kruzeri mogu prevoziti do 200 putnika

10.07.2020.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 9. srpnja Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o nužnoj mjeri zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

HBOR omogućio moratorij u trajanju do 16 mjeseci za turistički sektor

09.07.2020.

HBOR je još u ožujku, radi umanjenja negativnih posljedica nastalih epidemijom COVID-19, klijentima omogućio reprogramiranje kredita i korištenje moratorija do 30.06.2020. s najavljenom mogućnošću produljenja. Izravnim korisnicima kredita, HBOR će poslati obavijest o uvjetima produženja moratorija te obrazac suglasnosti koji će korisnici kredita trebati dostaviti HBOR-u. 

Državni inspektorat objavio elemente kontrole u nadzoru marine, kontrole počinju od 1.srpnja

01.07.2020.

Od danas Državni inspektorat započinje kontrole u nadzoru smještajnih jedinica iz skupine hoteli, kampovi i luke nautičkog turizma - marine, a koje obavlja turistička i sanitarna inspekcija. 

Državni inspektorat je objavio elemente kontrole u nadzoru, a u poslovanju marina će se kontrolirati trinaest područja i ito: podaci o isticanju tvrtke, legalitet rada odnosno posjedovanje rješenja Ministarstva turizma kojim se utvrđuje da su ispunjeni uvjeti za pružanje turističkih usluga u marini, kategorizacija, obveza isticanja kategorizacije marine, opremljenost i uređenost marine, visinu prostorija, opremljenost sanitarnim čvorovima i sl. Kontrolirat će se izdavanje računa i istiacanje obavijesti o načinu podnošenja prigovora, kao i kontrola ugostiteljskih sadržaja za usluživanje pića, napitaka i hrane te ostalih usluga unutar marine.

Paušalni iznos turističke pristojbe za 2020. za 20% snižen za nautičare

29.06.2020.

Objavljen je Pravilnik o visini, načinu plaćanja i raspodjeli turističke pristojbe za čarterska plovila, brodove za višednevna kružna putovanja i osobe koje borave na plovilu (nautičari) te način plaćanja turističke pristojbe za brodove na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama, kojim se paušalni iznos turističke pristojbe u 2020 godini snižava za 20% 

Upis korisnika i kompanije jahti u Upisnik brodova do 30. rujna

19.06.2020.

Uzimajući u obzir izvanredne okolnosti koje su nastupile zbog izbijanja epidemije COVID-19 zbog kojih je bila otežana komunikacija između vlasnika, korisnika i čarter kompanija kao i ograničenja u radu lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava sigurnosti plovidbe je dalo uputu o upisu korisnika i kompanije jahti i brodica, a kojom obavještava davatelje leasinga, čarter kompanije i vlasnike plovila kako će se zahtjevi za upis korisnika i kompanija u Upisnik brodova moći podnijeti u nadležnoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije najkasnije do 30. rujna 2020. godine.

Nakon navedenog datuma, sve jahte i brodice više neće biti vidljive/dostupne/evidentirane u aplikaciji za čarter, ukoliko se podaci o vlasnicima čarter tvrtka i korisnika čarter tvrtka kao korisnika ne nadopune u Upisniku brodova.

vrh stranice
vrh stranice