6. savjetovanje o radnim odnosima - VIP u cestovnom prometu

14.05.2019.

Nakon susreta u Pazinu, projektni tim uputio se u Rijeku, u Hotel Continental, na održavanje 6. susreta vozača i poslodavaca.

14.svibnja 2019. godine održan je 6. od ukupno 10 planiranih susreta vozača i poslodavaca unutar “Kampanje za jačanje socijalnog dijaloga”.

Ovaj susret okupio je vozače i poslodavce koji većinom rade na području Rijeke i okolnih mjesta.

Svim sudionicima s uvodnom riječi o projektu i projektnim aktivnostima obratio se Miljenko Gočin, voditelj projekta. Nakon uvodne riječi voditelja projekta, svim uzvanicima obratila se Ana Falak, koordinatorica projektnog partnera koja je pozdravila sve sudionike i uz par riječi nadopunila uvod voditelja projekta.

Prvo predavanje o mobilnim radnicima i uređenju njihovog radnog vremena održao je profesor Viktor Gotovac sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Drugi dio predavanja koji se odnosio na kolektivna pregovaranja, socijalne partnere i socijalni dijalog održala je mag. iur. Dijana Fazlić.

Svi sudionici aktivno su sudjelovali u predavanju, iznosili primjere iz vlastitih tvrtki i prijedlozima nastojali doći do kvalitetnije mogućnosti rješavanja trenutnih problema unutar njihove branše sa kojima se suočavaju svakodnevno, većinom vezano uz nejasnoće u tumačenjima zakona o mobilnim radnicima.

Sudionici iz tvrtke Autotrans ukazali su na jednu otežavajuću pojavu u praksi prijave vozača u HZMO gdje se ne dozvoljava prijava na 48h radni tjedan kako to definira Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. HUP je preuzeo obvezu kontaktirati HZMO u cilju omogućavanja prijave vozača sukladno pozitivnim propisima RH.

vrh stranice
vrh stranice