6. Međunarodna konferencija o poduzetništvu: INOVATIVNOST+PODUZETNIŠTVO=KONKURENTNOST

23.10.2012.

U Osijeku je u organizaciji poduzetničkog inkubatora BIOS, člana HUP-a i Centra za poduzetništvo Osijek održana međunarodna konferencija pod nazivom Inovativnost+Poduzetništvo=Konkurentnost. U panel diskusiji sudjelovali su Petar Lovrić, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika, Piotr Soszynski, predstavnik tvrtke MakoLab iz Poljske, Zvonko Popović, direktor tvrtke Kanaan d.o.o., član HUP-a, Danijela Šantalab iz Ministarstva gospodarstva i Hrvoje Galičić iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak.
U uvodnom dijelu panela prof. Slavica Singer predstavila je statističke podatke o konkurentnosti RH i pritom upozorila na važnost suradnje i povezivanja jedinica lokalne uprave i samouprave sa Sveučilištem i poduzetnicima kako bi se konkurentnost gospodarstva povećala.

Soszynski je poduzetnicima predstavio iskustva tvrtke MakoLab kao primjer dobre prakse, koja je svoj razvoj ostvarila zahvaljujući inovativnosti i sufinanciranju projekata iz sredstava EU. Naglasio je kako su do sada implementirali četiri projekta sufinancirana iz sredstava EU i nacionalnih programa. Tim projektima pokrivaju se troškovi istraživanja, usmjereni su na razvoj novih tehnologija, kupovinu IT infrastrukture i već stvaraju prihode za tvrtku.

Lovrić je naglasio kako je socijalni dijalog veoma važan za oporavak gospodarstva i realizaciju poduzetničkih projekata kao i to da svako ministarstvo treba identificirati administrativne barijere koje koče realizaciju projekata te se pobrinuti da budu uklonjene u određenom zadanom roku. Također je naglasio kako trebamo učiti iz svih primjera dobre prakse u drugim zemljama članicama EU ali da ne trebamo zanemariti i loše primjere iz kojih se isto tako može izvući jedna kvalitetna pouka.

Tijekom konferencije predstavljeni su natječaji EU u okviru IPA III i IV komponente koji će biti objavljeni u periodu 2012.-2013. godine s naglaskom na natječaje za poduzetnike.
vrh stranice
vrh stranice