4.-8.11.2019. Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja

08.11.2019.

Kao poduzetnička potporna institucija koja posljednjih sedam godina aktivno prati i promovira problematiku prijenosa poslovanja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, CEPOR organizira Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja od 4. do 8. studenog 2019. kojem je i HUP partner. Događaj će biti pokriven na nacionalnoj razini u suradnji s više od 10 organizacija (akademskih, poduzetničkih potpornih, financijskih, konzultantskih) iz cijele Hrvatske, koje se bave obiteljskim poduzetništvom i prijenosom poslovanja.

Kao središnji događaj Tjedna, u Zagrebu će se 6. studenog održati konferencija pod nazivom Forum obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja. U organizaciji edukativnih/savjetodavnih aktivnosti za poduzetnike, sudjelovat će brojne akademske, financijske, poduzetničke potporne organizacije te konzultantske tvrtke koje se bave obiteljskim poduzećima i prijenosom poslovanja na nacionalnoj razini.

Prijenos poslovanja je jedan od najvećih izazova s kojim se suočavaju ili će se suočiti veliki broj poduzeća u Hrvatskoj u nadolazećem razdoblju. Business Transfer Barometar istraživanje u Hrvatskoj koje je u 2015. godini proveo CEPOR uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta pokazalo je da je 31% vlasnika malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj starije od 55 godine. Među njima, 92% je onih koji su ujedno i osnivači poduzeća – poduzetnici „prve generacije“, bez vlastitog iskustva nasljeđivanja poduzeća iz prethodnih generacija.

Cilj ovog događaja je promoviranje značaja obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj, te pružanje korisnih informacija svim zainteresiranim stranama na temu izazova razvoja i održivosti malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Prijenos poslovanja je složen i dugotrajan proces koji iziskuje pripremu kako bi se identificirala moguća rješenja za buduće vlasničke i upravljačke strukture nakon povlačenja vlasnika i osnivača.

Važnost ovog procesa nikako se ne smije zanemariti, jer ima izravan utjecaj na vlasnike, poduzeća, zaposlenike i širu zajednicu, a o njemu ovisi kontinuitet postojanja i poslovna aktivnost poduzeća. S obzirom da u Hrvatskoj postoji preko 16.500 malih i srednjih poduzeća čiji su vlasnici stariji od 55 godina, a broj zaposlenih se penje na gotovo 180.000, prijenos poslovanja u Hrvatskoj postaje goruće pitanje čiji će se značaj odraziti na gospodarstvo u cjelini. Više informacija o samom događaju, uskoro će biti objavljeno na našoj webstranici.

vrh stranice
vrh stranice