30. 10. 2019. HUP Rijeka, Okrugli stol Zaštita na radu investicija, a ne trošak, Hotel Bonavia, 10:00 sati

30.10.2019.

U sklopu EU projekta „Doprinos tripartitnom socijalnom dijalogu – Perspektive tržišta rada“ koji se financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iz poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“, Matica Hrvatskih sindikata i Hrvatska udruga poslodavaca Rijeka, organiziraju okrugli stol "“Zašto je ulaganje u zaštitu na radu investicija, a ne trošak?".

U sklopu radionice biti će održan okrugli stol na kojem će sudjelovati predstavnici državnog inspektorata, sindikata, te u ime HUP-a, Nenad Seifert, direktor HUP-a Rijeka.

  

Posljednjih nekoliko godina registrira se oko 18.000 prijava ozljeda na radu, bilježi se trend rasta  akutnih ili kroničnih bolesti, odnosno teško bolesnih radnika koji obavljaju poslove na mjestima rada i pri tome ugrožavaju sebe i druge radnike, a u prvih devet mjeseci 2019. uz ozljede na radu koje su iziskivale zbrinjavanje u zdravstvenim ustanovama, bilježi se novih 27 smrtno stradalih radnika. 
Utjecaj organizacije  rada, tehnološkog procesa, radne opreme i rada na zdravlje radnika vezan je uz mnogobrojne čimbenike među kojima su posebno značajni: ravnoteža privatnog i poslovnog života, stres i mentalno zdravlje, ergonomski prilagođena mjesta rada, mišićno-koštani poremećaji, rast oboljenja od karcinoma i dr. Izostanci s rada uslijed spriječenosti za rad, troškovi zdravstvenog zbrinjavanja ozlijeđenih i oboljelih radnika su u porastu. Nedavno je objavljeno da godišnji troškovi bolovanja iznose 5 milijardi kuna.
Prevencija rizika i promicanje sigurnijih i zdravijih uvjeta na mjestima rada su ključni za očuvanje radne sposobnosti radnika, duži radni vijek, zadovoljavanje potreba tržišta rada, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, ostvarivanje poslovnih planova, produktivnosti, konkurentnosti, gospodarskog rasta te za materijalnu sigurnost pojedinca i njegove obitelji.

vrh stranice
vrh stranice