120 tvrtki na prezentaciji vodiča za obavljanje nadzora: Prvi puta predstavljena kontrolna lista za nadzor poslovanja tvrtki

01.04.2016.

Ova inicijativa je presedan i prvi puta se tvrtkama, konkretno onih koje posluju u području zaštite na radu, jasno i nedvosmisleno predstavlja koje su zakonske obveze dužni slijediti kako bi spriječili počinjenje prekršaja.
Zagreb, 01. travnja 2016. - Na HUP-ovu inicijativu Hrvatski zavod za unapređivanje zaštite na radu po prvi je puta predstavio tzv. kontrolnu listu po kojoj će se provoditi nadzor nad ovlaštenim tvrtkama za obavljanje poslova zaštite na radu. Predstavljanje je izazvalo izniman interes poslodavaca, čak 120 predstavnika tvrtki ovlaštenih za obavljanje poslova zaštite na radu, (koje će biti predmetom nadzora počevši od ovog mjeseca), prisustvovalo je prezentaciji. 

Za prekršaje su propisane novčane kazne u rasponu od 15.000 kn do 100.000 kuna s mogućnošću oduzimanja ovlasti za obavljanje poslova. Predstavljanje liste pozitivan je pomak nadzornih tijela u edukativni i preventivni te se prvi puta poduzetnicima jasno i nedvosmisleno komunicira što će se i kako kontrolirati prilikom nadzora, prije nego se sam postupak počne provoditi. „Ovom inicijativom HUP je zajedno sa Zavodom za unaprjeđivanje zaštite na radu ponudio rješenje problema s kojim se susreću brojni poduzetnici i poslodavci prilikom tumačenja i poslovanja po nejasnim propisima pri čemu ima slučajeva da i sam zakonodavac nema jednoznačno tumačenje određene zakonske odredbe. Visoke prekršajne kazne uslijed propusta tvrtke zbog nejasnog zakonskog okvira nerijetko su uzrok otpuštanja radnika i zatvaranja tvrtki. Ovakvim transparentnim pristupom, postupak biti jasan i poslodavcima i osobama ovlaštenim za provedbu nadzora. Ovom prilikom želimo se zahvaliti Zavodu što je pristao na inicijativu HUP-a i na taj način postao prva javna institucija koja želi utjecati na unaprjeđenje poslovne klime u Hrvatskoj.“ – izjavila je uoči predstavljanja Admira Ribičić, dipl. iur, pravna savjetnica Hrvatske udruge poslodavaca.
Boris Antunović, predsjednik HUP-Koordinacije tvrtki za zaštitu na radu ovom je prigodom istaknuo „Inicijativa HUP-a i Zavoda presedan je u stvaranju kvalitetnijeg partnerstva između poslodavaca i tvrtki odgovornih za provođenje zaštite na radu. Smisao postupaka nadzora u koji uskoro kreće Zavod nije kažnjavati poslodavce već poboljšati poslovanje svih dionika ovog procesa. Navedeni edukativni i preventivni pristup Hrvatska udruga poslodavaca već dugo zagovara sa svim tijelima javne uprave i ovo je svakako jedan pozitivan iskorak i dobar primjer koji bi trebala slijediti i sva druga tijela koja imaju funkciju nadzora.
Vitomir Begović, ravnatelj ZUZNR istaknuo je kako su i poslodavci i Zavod dobili povjerenje države koje moraju ispuniti: „Važno je prepoznati da su život, zdravlje i očuvanje zdrave sposobnosti radnika kategorije od najvišeg interesa. Iznimno je bitno da zaštita na radu postane dijelom svake poslovne politike uz sustavnu primjenu kvalitete izvrsnosti na ovom području. Do kraja godine Zavod očekuje pokretanje inicijative licenciranja stručnjaka za zaštitu na radu kako bi se potaknula kvaliteta i podigao ugled ove struke.“


Muhidin Omerdić, voditelj Službe za zaštitu na radu, nadzor, ovlaštenja i analize ZUZNR predstavio je Vodič za obavljanje nadzora nad radom ovlaštenih osoba i reviziju izdanih ovlaštenja. Naglasio je kako će svaki nadzor biti najavljen, a za poslodavce je potrebno da se usklade s važećim pravilnicima: „Nije cilj nametati kazne poslodavcima, već uspostava partnerskog odnosa. Svi pojedini propusti će se promatrati u okviru snalaženja i prilagodbe procesu“. Zaključeno je kako je temeljni zadatak poslodavaca, Zavoda i svih uključenih dionika, sustavno poboljšanje zaštite na radu s ciljem bolje zaštite života i zdravlja svih radnika.
vrh stranice
vrh stranice