12. sjednica Socijalnog vijeća za turizam

01.04.2015.

12. sjednica Socijalnog vijeća za turizam održana je u Uredu Predsjedništva STUH-a 1. travnja 2015. u Zagrebu. Nakon što je vijećem godinu dana predsjedavao Jako Andabak (HUP UUT) u 2015. godini za predsjednika Vijeća izabran je Eduard Andrić(STUH), a za dopredsjednike Jako Andabak (HUP) i Marina Cvitić (SIKiD).
Glavna tema sjednice bio je postupak donošenja Odluke o proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, te su članovi obaviješteni da je na zadnjem sastanku održanom u Ministarstvu rada mirovinske skrbi zaključeno kako je potrebno ponovno u Narodnim novinama objaviti novi KUU koji će sadržavati ispravke - tehničke pogreške u numeriranju dva članka, ponoviti postupak registriranja i zahtjev Ministarstvu za njegovim proširenjem.

Na dnevnom redu bili su i novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakon o pružanju usluga u turizmu, a izmjene koje su unesene u ta dva zakona ocijenjene su pozitivno budući da se njima stvara povoljniji pravni okvir za daljnji razvoj ugostiteljske djelatnosti i stvara pretpostavka za povećanjem prihoda i novim zapošljavanjem u sektoru turizma. Jedina, zajednička primjedba socijalnih partnera vezana je za obvezu stručne osposobljenosti u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, kojoj se protive poslodavci te će isto podržati i sindikati kroz Gospodarsko-socijalno vijeće.

vrh stranice
vrh stranice