11.09. Konferencija Novog Lista – Razvoj otoka

13.09.2018.

Direktor HUP-a Rijeka, sudjelovao je, kao gost, na konferenciji „Razvoj otoka“ u organizaciji riječkog Novog Lista. Na konferenciji su izlagali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar turizma Gari Cappelli te pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture Anđelko Petrinčić. Cilj konferencije je bio približiti javnosti odredbe novog Zakona o otocima, a uz to i sve one inicijative kojima je zadatak pomoći daljnjem razvoju mnogobrojnih hrvatskih otoka. Naglasak konferencije bio je na poticaju ulaganjima odnosno investicijama u otoke, sa ciljem da se otvore nova radna mjesta, zadrže postojeći i privuku novi ljudi koji će živjeti i raditi na našim otocima.

Kroz statističku analizu turističkog prometa na otocima ukazano je na to kako je ove je godine turistički promet zabilježen na 48 otoka, a vrlo je sličan lanjskom kada je na otocima zabilježeno 3,3 milijuna turista i 26 milijuna noćenja. Time je upravo na otocima ostvareno 26 posto svih hrvatskih noćenja. Otoci ostvaruju 18 posto dolazaka, a i sam boravak turista  na otocima dva dana duži nego u kopnenim turističkim središtima. Otoci imaju 474 tisuće kreveta, što čini  trećinu smještajnih kapaciteta Hrvatske. Dominiraju smještajni kapaciteti u kućnoj radinosti, a već nekoliko godina lider otočnog turizma na Jadranu je otok – Krk.

Ministar Capelli je posebno naglasio činjenicu kako će resorna ministarstva, prvenstveno kroz porezne olakšice, raditi na olakšanom pristupu investicijama, uzimajući  u obzir činjenicu kako je ulaganje u otoke već u samom startu  30 posto skuplje nego na kontinentu. Najvažniji temelj  demografske obnove na otocima je – zapošljavanje, kojega mogu osigurati samo investicije

Ministrica Žalac je istaknula kako će Vlada RH po prvi put u svojoj povijesti, 26. listopada, svoju sjednicu održati na otoku, u Hvaru, a tema će joj biti razvojna politika na otocima i posebno njihovom turizmu budući kako je i Ustavom RH zajamčeno pravo na jednaki razvoj i status života na kopnu i otocima.

Kao glavne izazove s kojima se susreću jedinice lokalne uprave i samouprave na otocima istaknute su, među ostalim, slaba prometna povezanost otoka s kopnom, kao i samih otoka međusobno. Gradonačelnik Grada Raba je ovo potkrijepio izjavom kako je za dolazak iz grada Raba u grad Mali Lošinj potrebno isto toliko vremena kao da se iz Raba stigne do Münchena

Zaključno je na konferenciji kazano kako će Vlada RH ubrzo predstaviti iscrpni dokument koji će javnosti – posebno onoj od 120 tisuća stanovnika nastanjenih na svega 67 od 1244 jadranskih otočića i otoka – detaljno pojasniti što se od otoka očekuje u budućnosti.

vrh stranice