05.06.2019. Radionica: Kreni u budućnost bez plastike; HUP Reg. ured Osijek, Trg Lj. Gaja 6, Osijek, 09:00

05.06.2019.

Na traženje članova HUP-a, a s ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o novih zakonodavnim obvezama, HUP Regionalni ured Osijek u suradnji s TERA Tehnopolisom d.o.o. i Gradom Osijekom organizira jednodnevnu radionicu koja će se održati u srijedu 05. lipnja 2019. godine s početkom u 9 sati u prostorijama HUP Regionalnog ureda Osijek, Trg Lj. Gaja 6, Osijek, na temu: Kreni u budućnost bez plastike.

TERA Tehnopolis d.o.o. je hrvatski konzorcijski partner u projektu MOVECO, sufinanciran od strane Europske komisije, kroz program Interreg, Danube Transnational Programme (ERDF, IPA). MOVECO je projekt koji podiže svijest o cirkularnoj ekonomiji među tvrtkama, istraživačkim institutima, vlastima, institucijama gospodarskog razvoja i građanima. Od prosinca 2016. godine, dvanaest projektnih partnera i četiri strateška partnera iz deset država ostvaruju suradnju sa svrhom promicanja znanja o cirkularnoj ekonomiji i poboljšanja okvirnih uvjeta za cirkularne proizvode i poslovne modele u Dunavskoj regiji. U okviru Projekta, ciljane grupe korisnika nastoje zajedničkom suradnjom iskoristiti potencijale cirkularne ekonomije na našem području kako bi ojačale konkurentnost, potaknule sigurnost opskrbe, ostvarile ekonomski rast te otvorile nova radna mjesta.

Jednodnevna radionica je fokusira na plastiku i ambalažu te promjene regulative u području iste. S obzirom da je Europski parlament izglasao zabranu korištenja jednokratne plastične ambalaže, koja stupa na snagu 2021.god, s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša i korištenja prirodnih resursa, proizvođači i korisnici takve ambalaže suočeni su s velikim promjenama. U svrhu njihova informiranja kao i usmjeravanja na cirkularnu ekonomiju, održat će se radionica gdje će prisutni imati priliku informirati se o svim problemima, promjenama i mogućim rješenjima toga područja, kao i upoznati s primjerima dobre prakse te na taj način unaprijediti vlastito poslovanje. 

Osim predavanja različitih stručnjaka iz područja cirkularne ekonomije, europskih regulativa i zaštite okoliša, održat će se i radionice s fokusom na nove materijale kao i reciklažu postojećih te panel s proizvođačima i korisnicima.

Program:

8:50 – 9:00     Registracija sudionika

9:00 – 9:05     Otvorenje – MOVECO projekt TERA

9:05 – 9:35     Nova regulativa – trendovi i pomaci prema cirkularnoj ekonomiji

           Zakonodavstvo u području ambalaže i plastike

          Objašnjenje promjena koji utječu na proizvođače i korisnike ambalaže u Hrvatskoj

           Predavač: Vesna Petrović

9:35 – 10:20   Prezentacija koncepta  „Temeljne poslovne vještine za Zelene poduzetnike’’- MOVECO

                        Predavač: Ivana Ostojić

10:20 – 10:50  Vodič za kružni dizajn koji će vam pomoći razumjeti, definirati, izraditi i objaviti kružne inovacije

                           Predavač: Ivana Ostojić

10:50 – 11:05 Pauza

11:05 – 13:05 Radionica s fokusom na nova rješenja / ideje u skladu s promjenama u zakonodavstvu

                        Predavač: Ivana Ostojić

13:05 – 14:00 Okrugli stol: Primjeri dobre prakse (ekonomski i ekološki aspekt)

                         Moderator: Sonja Kovač

                         Panelisti: predstavnici različitih faza lanca vrijednosti

14:00 – 14:15 Pitanja za paneliste

Predavači:

Mr.sc. Ivana Ostojić je po zanimanju dipl.ing.ekologije, sa završenim magisterijem iz područja ekologije, MBA iz područja upravljanja te je doktorski kandidat iz područja Održivog razvoja. Ivana radi kao konzultant s preko 22 godine iskustva za područje održivog razvoja, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti na projektima u Hrvatskoj, Srbiji, BIH i Crnoj Gori. Na projektu MOVECO sudjeluje kao stručnjak za cirkularnu ekonomiju iz područja održivog upravljanja otpadom.

Vesna Petrović, diplomirani inženjer kemije i magistar zaštite okoliša, sudski vještak za područje gospodarenja otpadom i sekundarnim sirovinama. Direktor i osnivač društva Folder d.o.o. koje se bavi konzaltingom i edukacijom u području kružnog gospodarstva.  Uređuje informativno-edukativni portal kruzna-ekonomija.com. Dvadeset godina iskustva u projektima i poslovima u području gospodarenja otpadom, u nevladinom i privatnom sektoru te državnoj administraciji. Od 2007. do 2018. godine zaposlena u Ministarstvu zaštite okoliša, Odjelu za gospodarenje otpadom na poslovima višeg stručnog savjetnika.

Panelisti:

Saponia d.d. (Blanka Balicki dipl.ing., stručni suradnik u razvoju ambalaže i Marijana Marinović dipl.ing. univ.spec.oecol., organizator Zaštite okoliša)

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (dr.sc. Iva Bahunek, direktorica)

Folder d.o.o. (Vesna Petrović, magistar zaštite okoliša)

IQ Consulting d.o.o. (dr.sc. Ivana Ostojić)

Udruga Ospera (Juraj Bučević, predsjednik)

Prijave su otvorene do popunjenja kapaciteta dvorane, a najkasnije do utorka 04. lipnja 2019. godine do 12 sati.

vrh stranice
vrh stranice