01.02. 2019. Održana sjednica GSV-a PGŽ

01.02.2019.

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije (u daljnjem tekstu: GSV PGŽ)  se održala u petak, 01. veljače 2019. godine, u Konferencijskoj sali Primorsko-goranske županije na adresi Slogin kula 2, Rijeka VI. kat. 
Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća ponovno je započela aktualnim pitanjem, stanja u 3. maju. Na dnevnom redu Sjednice bila je i informacija o novim mjerama zapošljavanja, izmjene sporazuma o osnivanju GSV, Informacija o imenovanju predstavnika socijalnih partnera u GSV PGŽ.
Iako su se očekivale informacije o pristiglim ponudama potencijalnih strateških partnera za Uljanik d.d.  odnosno "3. maj", one su još uvijek povjerljive te se ne zna niti koliko je ponuđača zainteresirano. Obzirom na nezadovoljstvo tom činjenicom, kao i posljednjim medijskim objavama o trošenju državnih potpora te sada već vrlo kratkom roku (6. veljače) do kada se mora odlučiti o pokretanju stečaja nad brodogradilištem, GSV je donijelo slijedeće zaključke:  
 
Daje se podrška opstojnosti brodograđevne djelatnosti na području Primorsko-goranske županije i opstanku trgovačkog društva 3.Maj brodogradilište d.d.
Podržava se ideja o izdvajanju trgovačkog društva 3.maj brodogradilište d.d. iz sastava Uljanik grupe
Podržava se zahtjev sindikata za sudjelovanje predstavnika iz trgovačkog društva 3.maj brodogradilište d.d. u timu za analizu ponuda potencijalnih strateških partnera za Uljanik d.d.
Osuđuju se i smatraju se neprimjerenima nedavno iznesene medijske izjave po pitanju 3.maj brodogradilišta d.d. koje se odnose na trošenje državnih potpora
Pohvaljuje se rad lokalnih medija u praćenju i izvještavanju o stanju u trgovačkom društvu 3.maj brodogradilište d.d.
 
U raspravi je također istaknuto da niti Grad Rijeka, niti PGŽ ne razmišljaju niti prihvaćaju prenamjenu prostora namijenjenog brodogradnji te će se i dalje nastojati pomoći najugroženijim zaposlenicima brodogradilišta. Pohvalno je da se sindikati, samouprave, lokalni mediji te GSV nalaze na istoj liniji razmišljanja o opstojnosti brodogradnje na području PGŽ
vrh stranice