Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, 6. svibnja 2020

07.05.2020.

Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana održan je 6. svibnja 2020. putem videokonferencije. Čelnici i čelnice EU-a postigli su dogovor o Zagrebačkoj izjavi s kojom su se usuglasili partneri sa zapadnog Balkana.

Glavni elementi Zagrebačke izjave (usuglašenog završnog dokumenta konferencije):

  • EU iznova potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Partneri sa zapadnog Balkana ponovno su istaknuli svoju predanost europskoj perspektivi.
  • EU i zapadni Balkan zajedno se bore protiv koronavirusa i njegovih posljedica. EU je vrlo brzo mobilizirao paket od preko 3,3 milijarde EUR u korist zapadnog Balkana.
  • EU pozdravlja veliku predanost partnera sa zapadnog Balkana prvenstvu demokracije i vladavini prava, posebno borbi protiv korupcije i organiziranoga kriminala, dobrom upravljanju, kao i poštovanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava pripadnika manjina. Čelnici zapadnog Balkana trebali bi osigurati da se temeljne vrijednosti, demokratska načela i vladavina prava strogo poštuju i provode.
  • Pojačat ćemo našu suradnju na suzbijanju dezinformiranja i drugih hibridnih aktivnosti, osobito onih koje potječu od aktera iz trećih zemalja koji žele ugroziti europsku perspektivu regije. Potrebna je bliža suradnja za jačanje otpornosti i kibersigurnost. U tom smislu ključna je strateška komunikacija.
  • EU će i dalje podupirati uključivu regionalnu suradnju te potiče čelnike zapadnog Balkana da u potpunosti iskoriste potencijal regionalne suradnje kako bi se olakšao gospodarski oporavak nakon krize. Razvojem te dimenzije, među ostalim putem regionalnog gospodarskog prostora (REA) može se pomoći regiji da postane privlačnija za ulaganja.
  • Zapadni Balkan trebao bi se preobraziti u tržišna gospodarstva koja funkcioniraju i koja su u stanju potpuno se povezati s jedinstvenim tržištem EU-a, stvarati radna mjesta i poduzetničke prilike, poboljšati poslovno i ulagačko okružje te promicati vladavinu prava. Važnu ulogu trebalo bi dati pridruživanju regije ciljevima EU-a koji se odnose na klimu, promicanju zelenog plana za zapadni Balkan te unaprjeđivanju digitalnoga gospodarstva i jačanju povezivosti u svim njezinim dimenzijama: prometnoj, energetskoj, digitalnoj i međuljudskoj, uključujući turizam i kulturu.
  • EU i partneri sa zapadnog Balkana uviđaju da su rezultati u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala ključni za političku i socioekonomsku preobrazbu regije.
  • Trebalo bi dati prednost energetskoj sigurnosti, uključujući diversifikaciju izvora i pravaca.

Cjelovit dokument dostavljam u privitku.

vrh stranice
vrh stranice