Međunarodni Tjedan svijesti o prijevarama prvi put u Hrvatskoj

23.10.2019.

Zagreb, 23. listopada 2019. – Međunarodni tjedan svijesti o prijevarama (engl. „International Fraud Awareness Week“) pokrenula je Udruga međunarodnih ispitivača prijevara (engl. „Association of Certified Fraud Examiners“) 2000. godine i od tada su se stotine organizacija diljem svijeta priključile inicijativi s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv prijevara i korupcije. Ova međunarodna inicijativa po prvi puta će se obilježiti i u Hrvatskoj u razdoblju od 18. do 22. studenoga 2019. godine kada će Deloitte Hrvatska, u suradnji s brojnim partnerima, organizirati niz događanja čiji je cilj otvaranje dijaloga na temu izloženosti financijskom kriminalu, prijevari i korupciji, njihovoj prevenciji i posljedicama, kao i izazovima i trendovima u borbi protiv prijevara i korupcije.

Izuzetno smo ponosni što ćemo ove godine prvi put obilježiti ovako značajnu inicijativu i u našoj zemlji. Vjerujemo da je važno govoriti o uzrocima i štetnosti prijevara, kao i naporima koje različite institucije i organizacije, uključujući i pojedince, ulažu u prevenciju i borbu protiv tih radnji. Podizanje svijesti o društvenoj odgovornosti i dobroj poslovnoj praksi, kao i ekonomskim i društvenim koristima koje proizlaze iz suzbijanja prijevara od ključne je važnosti. Posebno nam je zadovoljstvo što je niz eminentnih partnera i institucija prepoznao značaj ovakve inicijative i pridružio nam se u organizaciji i obilježavanju Međunarodnog tjedna podizanja svijesti o prijevarama u Hrvatskoj. Cilj nam je da se ova inicijativa nastavi obilježavati i u narednim godinama, te se nadamo širenju aktivnosti i u druge zemlje u okruženju“, izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja.

Svjesni da problem financijskog kriminala, prijevare i korupcije zahtijeva veću angažiranost i dijalog svih uključenih aktera, danas su partneri inicijative dali javnu podršku Međunarodnom tjednu podizanja svijesti s ciljem da unaprijede i osnaže suradnju u prevenciji, sprečavanju i borbi protiv financijskog kriminala, prijevare i korupcije.

Maja Orel Schwarz, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj izjavila je: „Svake godine proračuni europskih država gube najmanje 50 milijardi eura prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara. Prijevara i korupcija, osim direktnih, financijskih troškova, razaraju društveno tkivo, solidarnost i povjerenje među građanima. Važno je da države članice, zajedno sa svim dionicima rade na tomu da stvore alate koji će im omogućiti da djeluju što brže i učinkovitije u borbi protiv prijevare. Stoga, spremno pozdravljamo ovu inicijativu.“

Iz ureda Pučke pravobraniteljice poručuju: „Uključili smo se u ovu Inicijativu budući da smo donošenjem Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti postali nadležno tijelo za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti te nam je stoga važno da se podigne razina društvene svijesti o nužnosti i izazovima zaštite prijavitelja nepravilnosti. U konačnici, nadamo se da će to doprinijeti i učinkovitijoj primjeni Zakona i snažnijoj zaštiti zviždača.“

HUP se s ponosom uključio u Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama u svojstvu partnera događanja kojima će tjedan biti obilježen. Poslodavcima je posebno važno načelo odgovornosti u radu i djelovanju te poštena tržišna utakmica u kojoj svi dionici posluju u skladu sa zakonom, kao i neovisno i jako pravosuđe koje će brinuti o ovim pitanjima. HUP stoga neprestano promiče transparentnost i odgovornost u poslovanju kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija i postigli jednako pravedni uvjeti za sve poslodavce na tržištu“, rekao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca.

Kristian Turkalj, predsjednik Savjeta za sprečavanje korupcije i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa naglasio je: „Borba protiv korupcije je ključna za gospodarski i demokratski razvoj društva. U tom pogledu posebnu važnost treba posvetiti prevenciji korupcije odnosno poduzimanju svih onih mjera koje doprinose smanjivanju rizika da do korupcije uopće dođe. Podizanje transparentnosti u vođenju javnih politika, osiguranje prava na pristup informacijama, jasne i jednostavne procedure te korištenje modernih tehnologija predstavljaju neke od  ključnih alata u prevenciji korupcije. Konačno, podizanje svijesti o štetnosti korupcije doprinosi jačanju osjetljivosti društva na neprihvatljiva ponašanja. Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama izvanredna je prilika da se naprave novi iskoraci u borbi protiv prijevara i korupcije“.

Međunarodni tjedan podizanja svijesti o prijevarama podržalo je i nekoliko financijskih institucija.

Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke naglasila je: „Razvoj institucija i dobro upravljanje Hrvatska narodna banka prepoznaje i ustrajno naglašava kao strukturnu reformu od iznimnog značaja za unapređenje poslovnog okruženja, a time i stvaranje pretpostavki za budući održivi razvoj. Korupcija nije samo nepoželjan društveni fenomen, nego i način upravljanja koji izravno negativno utječe na investicijsku klimu – ona poništava vrijednost marljivog rada, iskrivljava sustav društvenih poticaja i ugrožava rast i razvoj. Stoga se Hrvatska narodna banka rado pridružuje institucijama i organizacijama koje će tijekom Međunarodnog tjedna podizanja svijesti o prevarama govoriti o korupciji i razvoju institucija te doprinositi širokom razumijevanju važnosti etičnog, transparentnog i odgovornog djelovanja i poslovanja".  

Posebna pažnja tijekom Tjedna posvetit će se mladim ljudima u okviru različitih aktivnosti za studente s ciljem da se dodatno potakne njihovo učešće i uloga u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja u Hrvatskoj. Važnost uključivanja mladih u ovu inicijativu prepoznali su i predstavnici akademske zajednice.

Pitanja prijevara i korupcije iznimno su važna za današnje studente, posebno ako o njima razmišljamo kao budućim poslovnim ljudima koji će oblikovati našu stvarnost. Ta su pitanja posebno važna za tzv. tranzicijske zemlje koje nemaju jasan sustav vrednota. Menadžment se globalno odmiče od koncepta crne prema konceptu staklene kutije gdje je sve vidljivo. Smatram kako je današnjim studentima jasno kako više nije pitanje hoće li se otkriti neetična praksa, već kada i kako će se otkriti“, istaknuo je dr.sc. Mislav Omazić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Svi događaji u okviru Tjedna otvoreni su za javnost.

 

Više informacija možete pronaći na našim web stranicama.

vrh stranice
vrh stranice