Globalni odgovor na koronavirus: WHO i Komisija osnovali Vijeće za promicanje suradnje

11.09.2020.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus osnovali su jučer (10. rujna 2020.) Vijeće za promicanje suradnje na visokoj razini te su bili domaćini prvog sastanka Vijeća, koje će predvoditi rad okvira za globalnu suradnju Akcelerator pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (Akcelerator ACT) u cilju ubrzanja razvoja i primjene cjepiva, testova i lijekova protiv bolesti COVID-19 te poboljšanja zdravstvenih sustava.


Ciljevi prvog sastanka Vijeća bili su:

  • usklađivanje plana za Akcelerator ACT kao ključno globalno rješenje za okončanje krize i oporavak zdravstvenih sustava i globalnog rasta,
  • usklađivanje stajališta o ekonomskoj opravdanosti i planu ulaganja za puno financiranje Akceleratora ACT te
  • mobilizacija političkog vodstva i međunarodne potpore za pravednu globalnu raspodjelu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Današnje osnivanje Vijeća za promicanje suradnje približava nas našem globalnom cilju: cjepivo, testiranje i lijekovi protiv koronavirusa koji su dostupni svakome kome su potrebni bilo gdje u svijetu. EU će se svim svojim snagama zalagati da svijet ostane ujedinjen u borbi protiv koronavirusa. Supredsjedanje Norveške i Južne Afrike, koje predstavljaju svjetski sjever i jug, i stručnost Svjetske zdravstvene organizacije i naših međunarodnih partnera jamstvo su da nijedna zemlja i nijedna regija neće biti zapostavljena u toj borbi.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a izjavio je: Svakog dana gotovo 5 000 ljudi umire zbog posljedica bolesti COVID-19, a očekuje se da će se svjetsko gospodarstvo ove godine smanjiti za više bilijuna dolara. Argumenti za ulaganja u cilju okončanja pandemije jači su nego ikada prije. Akcelerator ACT najbolji je način da se osigura pravedan pristup cjepivima, dijagnostici i lijekovima, ali u ovom trenutku nedostaju mu sredstva u iznosu od 35 milijardi američkih dolara. Punim financiranjem Akceleratora ACT trajanje pandemije bi se skratilo, a uložena sredstva brzo bi se vratila s oporavkom svjetskoga gospodarstva.

 

Na prvom sastanku Vijeće je donijelo političku izjavu u kojoj se globalna suradnja navodi kao ključ uspjeha u borbi protiv virusa. Naglašava se važnost testiranja, liječenja, cijepljenja i poboljšanja zdravstvenih sustava za prevladavanje pandemije. U izjavi se spominje i ostvareni napredak te traže dodatna sredstva kako bi se ostvarili utvrđeni ciljevi.

Vijeće za promicanje suradnje sastoji se od predstavnika vlada i nevladinih partnera (BMGF, Wellcome Trust). Vijećem supredsjedaju Norveška i Južna Afrika, čime se postiže zemljopisna ravnoteža. Rad Vijeća nadovezuje se na postignuća Akceleratora ACT ostvarena u samo četiri mjeseca, kao što su 200 potencijalnih cjepiva, 1 700 kliničkih ispitivanja i praćenje 80 dijagnostičkih postupaka te 100 zemalja obuhvaćenih istraživanjem za utvrđivanje nedostataka kapaciteta.

 

Sljedeći koraci

Konačne primjedbe na plan ulaganja i plan Akceleratora ACT očekuju se 17. rujna, a 30. rujna u okviru Opće skupštine Ujedinjenih naroda bit će organizirano događanje na visokoj razini o Akceleratoru ACT.

U razdoblju od 15. do 30. rujna održava se zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda i sastanak skupine G20, pa je to prilika da poruka svjetskim čelnicima odjekne još snažnije. Od 12. do 18. listopada održavaju se godišnje skupštine Svjetske banke i MMF-a na kojima će se razmatrati razmjeri gospodarskih izazova i početne obveze. Od studenoga 2020. do ožujka 2021. održat će se sastanak na vrhu skupine G20 i drugi povezani sastanci na kojima će se odgovoriti na niz preuzetih obveza.

I naposljetku, kampanjom zagovaranja Akceleratora ACT nastoji se odgovoriti na glavne političke izazove i osigurati više od 29 milijardi eura (35 milijardi američkih dolara) za potrebe financiranja.

 

Kontekst

Pokrenut krajem travnja 2020., Akcelerator pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 (Akcelerator ACT) okuplja vlade, znanstvenike, poduzeća, civilno društvo i filantrope te globalne svjetske organizacije (Zaklada Billa i Melinde GatesCEPIFINDSavez za cjepiva (Gavi)Globalni fondUnitaidWellcomeWHOSvjetska banka i Globalni instrument za financiranje). Cilj mu je ubrzati razvoj univerzalno dostupnih cjepiva, lijekova i dijagnostike i poboljšanje zdravstvenih sustava. Pritom je ključna razmjena znanja i podataka. Akcelerator ACT djelovat će dvije godine (uz mogućnost produljenja). Neće se graditi nikakve nove fizičke strukture, već će se koristiti znanje postojećih institucija i partnera.

 

Tri partnerstva za cjepiva, lijekove i dijagnostiku definiraju strategiju, utvrđuju potrebna sredstva i određuju pravila o odgovornosti. Okupljaju industriju, istraživače, zaklade, regulatorna tijela i međunarodne organizacije u skladu s pristupom vrijednosnog lanca, od istraživanja preko proizvodnje do primjene. Rad partnerstva neovisan je u najvećoj mogućoj mjeri, a podupire ga skupina državnih i privatnih neprofitnih partnera.

Cilj je Akceleratora ACT zaštita zdravstvenih sustava i obnova društava i gospodarstava ubrzanim razvojem, pravednom raspodjelom i opsežnom isporukom 2 milijarde doza cjepiva do kraja 2021., 245 milijuna doza lijekova do sredine 2021. i 500 milijuna testova do sredine 2021.

vrh stranice
vrh stranice