Aktualno

U Rijeci održana hibridna konferencija na temu mogućnosti EU fondova i kreditiranja za poduzetnike

11.12.2020.

Rijeka, 11.12.2020. - Danas je u dvorani Aneks Ekonomskog fakulteta u Rijeci u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održana konferencija na temu “Mogućnosti EU fondova za poduzetnike”, s ciljem jačanje svjesnosti o mogućnostima koje se pružaju poduzetnicima kroz EU fondove, kao i uočavanja prepreka prilikom samog apliciranja. Na konferenciji je naglasak stavljen na aktualne natječaje za poduzetnike i onome što donosi novo programsko razdoblje 2021. – 2027. godine. HAMAG BICRO je u svojem izlaganju predstavio mogućnosti kreditiranja za poduzetnike, s naglaskom na buduće natječaje, odnosno kreditne linije.

13. 12. HUP Rijeka - Maša Smokrović predsjednica GSV PGŽ

13.12.2019.

Maša Smokrović, iz redova HUP-a, jednoglasno je izabrana je za novu predsjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije, a za zamjenike Radmila Miletić i Erik Fabijanić. Odluka je to s jučerašnje 28.sjednice GSV-a na kojoj je dosadašnji predsjednik Damir Bačinović podnio izvještaj o radu ovog tripartitnog tijela u proteklom mandatu.

Rekao je da su aktivnostima GSV-a proteklu godinu dominirali problemi u najvećem kvarnerskom brodogradilištu 3.maju kojem su prijetili stečaj i likvidacija. Istaknuo je da je zahvaljujući velikom angažmanu župana Zlatka Komadine i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela kao i najvišim tijelima gradske i županijske vlasti u zadnji  trenutak spriječen takav najgori scenarij. Dodao je da je važnu  ulogu kao inicijator brojnih aktivnosti i tematskih sjednica na kojima se upozoravalo na krajnje tešku situaciju u tom velikom gospodarskom sustavu imalo upravo Gospodarsko-socijalno vijeće PGŽ. 

Posebno je istaknuo veliki doprinos brojnih kooperanata i dobavljača u spašavanju i nastavku proizvodnje u 3.maju te im se zahvalio u ime svih radnika riječkog brodogradilišta.   

Sjednici su prisustvovali i župan Komadina te gradonačelnik Obersnel koji su se zahvalili  članovima GSV na angažmanu oko ključnih gospodarskih tema, a posebno pitanja opstanka brodogradnje na ovom području. 

12. 11. 2019. HUP Rijeka, održana radionica: E-račun u javnoj nabavi,

12.11.2019.

HUP Regionalni ured Rijeka u partnerstvu s FINA-om organizirao je radionicu na temu:
E-račun u javnoj nabavi.
Radionica je održana 12. studenoga  2019. godine od 10.00-13.00 sati u prostorima Ekonomskog fakulteta Rijeka (dvorana Aneks), Ul. Ivana Filipovića 4

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/2018, u daljnjem tekstu: Zakon) u punoj primjeni je od 01.07.2019. godine. Od navedenog  datuma svi obveznici javne nabave moraju račune u postupcima javne nabave slati i zaprimati putem centralne platforme prema Europskoj normi o elektroničkom izdavanju računa 16931-1:2017. 

Svi obveznici javne nabave su od 01.12.2018. godine trebali biti spremni za zaprimanje e-računa preko Centralne platforme, a u skladu s navedenom Normom, a od 01.07.2019. godine račune proizašle iz javne nabave će morati zaprimati isključivo u elektroničkom obliku preko Centralne platforme, u skladu s Normom.

FINA kao provoditelj Zakona, vodi i održava Servis e-Račun za državu kao Centralnu točku preko koje se razmjenjuju svi računi s osnove javne nabave. Na radionici je bio prezentiran koncept rada sustava kao i uloga pojedinih sudionika u funkcioniranju sustava.

Na radionici se raspravljalo o  iskustvima iz primjene e-računa nakon stupanja na snagu zakonskog roka te o probleme sa kojima se susreću korisnici, a predavači na radionici su predstavnici FINA-e.


 

08. 11. 2019. U Rijeci održana konferencija u organizaciji Vlade RH: "Europa koja povezuje"

08.11.2019.

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u petak 08. 11. 2019., Vlada RH je održala konferenciju "Europa koja povezuje". Konferencija je bila posvećena predstavljanju političkih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Na konferenciji su sudjelovali ministri Goran Grlić Radman, Oleg Butković, Tomislav Čorić, Gari Cappelli i ministrica Nina Obuljen Koržinek.

U svom uvodnom govoru ministar Grlić Radman naglasio je kako će Rijeka proživjeti posebno zanimljivu 2020. godinu jer će, uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, biti i europska prijestolnica kulture, što će Rijeku i Riječane učiniti veleposlanicima Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta.

Predstavnici Vlade RH su okupljenima, kroz dvije panel rasprave, predstavili planove prometnog, energetskog i digitalnog povezivanja RH  i EU, kao i važnost promicanja europskih vrijednosti kroz sport, turizam i kulturu. 

Prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije su obuhvaćeni kroz četiri temeljna stupa: Europa koja raste, Europa koja povezuje, Europa koja štiti svoje građane, Europa koja je asertivna i otvorena prema susjedstvu i globalno. 

Cilj konferencije je omogućiti hrvatskim građanima, gospodarstvenicima  i zainteresiranim institucijama da dobiju što cjelovitiju sliku o razdoblju, aktivnostima i zadaći pred Vladom RH.

Kao predstavnik HUP-a, na konferenciji je sudjelovao direktor HUP-a RIjeka, Nenad Seifert

 

08.11.2019, HUP Rijeka, održana radionica „Priprema – pozor – prijenos"

08.11.2019.

HUP Regionalni ured Rijeka, CEPOR – centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, organizirali su radionicu "Priprema-pozor-prijenos" koja  se održala 8. studenog 2019. u STEP RI s početkom u 10,00h.

Odluka o budućnosti poduzeća nakon odlaska u mirovinu i povlačenja iz biznisa aktualna je za svakog trećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Naime, gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestom je desetljeću života i godinama kada je potrebno upitati se – na koga i na koji način prenijeti poslovanje svog poduzeća / obrta. U razvijenim europskim zemljama koje imaju dugu tradiciju poduzetništva visoko je razvijena svijest o složenosti prijenosa poslovanja. S druge strane, u Hrvatskoj, prema rezultatima Business Transfer Barometar istraživanja 5.300 poduzeća s oko 57.000 zaposlenih predstavljaju posebno rizičnu skupinu čiji vlasnici ne poduzimaju potrebne korake u cilju pripreme za prijenos poslovanja i nemaju dovoljno informacija o složenosti i trajanju ovog procesa.

Cilj radionice je potaknuti vlasnike na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća / obrta pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti.

Tijekom radionice govorilo se o sljedećim temama:

Zašto je važno pripremiti se za prijenos poslovanja?
Koga uključiti u pripremu za prijenos poslovanja?
Uloga vlasnika, nasljednika i radnika u prijenosu poslovanja
Kako se pripremiti za prijenos poslovanja?


06. 11. 2019. Održana 27. sjednica Gospodarsko - socijalnog vijeća Primorsko - goranske županije

06.11.2019.

U prostorijama Primorsko-goranske županije, na adresi Slogin Kula 2 , Rijeka, održana je 27. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije.

Dnevni red sjednice je bio slijedeći:

1) Deblokada računa i nastavak proizvodnje u trgovačkom društvu 3. Maj d.d.

2) Usvajanje zapisnika sa 26. sjednice 

3) Analiza provedbe mjera zapošljavanja do kraja listopada 2019. (Izvjestitelj: Predstojnik Regionalnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje g. Željko Marković)

4) Izvještaj o mirovinskoj reformi (Izvjestiteljica: Predstojnica područne službe u Rijeci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje gđa Rupčić)

5) Analiza kapaciteta i dostupnosti smještaja u vrtiće na području Grada Rijeke (Izvjestiteljica: Pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke gđa Sanda Sušanj)

6) Razno

Na sjednici je istaknuto kako je na putu oporavka brodogradilišta 3. maj još  puno prepreka i problema no svi sudionici sjednice GSV PGŽ, gdje je stanje u tom brodogradilištu bila prva točka dnevnog reda, vjeruju da će se dugoročno stabiliziranje poslovanja i dogoditi.

Predstavnik Ministarstva gospodarstva Robert Blažinović, načelnik sektora za industrijsku politiku naveo je  da se traži model dugoročne opstojnosti 3. maja koji će biti u skladu s europskim i hrvatskim propisima ali i stečajnim zakonom. Također je rekao da se intenzivno traži i rješenja za Uljanik kojem slijedi i ozbiljno restrukturiranje.

U 3. maju danas je 749 zaposlenih od kojih je  200 radnika još na čekanju  i čim se osiguraju novi poslovi, svi će bit vraćeni na posao, naglasio je je predsjednik uprave 3. maja Edi Kučan. Ponovio je da uz svu silu problema s kojima se dnevno suočava on vjeruju u 3.maj na čijim bi navozima već u prvoj polovici slijedeće godine mogle biti položene nove kobilice.

U radu sjednice GSV-a kao predstavnici HUP-a, sudjelovali su Maša Smokrović, Josip Rupčić i Nenad Seifert.


vrh stranice
vrh stranice