U Poreču održana tradicionalna CEEI konferencija u organizaciji HUP-a

07.05.2018.

Poreč, 5. Svibnja 2018. – U prostorijama Valamar Isabella Resort hotela u Poreču održana je tradicionalna konferencija CEEI (Central Eastern European Initiative) u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca kojoj su uz HUP nazočili predstavnici pet europskih poslodavačkih udruga – Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Češke. HUP je predstavljao zamjenik glavnog direktora, g. Bernard Jakelić.

Prvi dio konferencije odnosio se na iskustva zemalja po različitim ekonomskim i političkim pitanjima (neke od tema bile su zapošljavanje, migracije, BDP, porezno opterećenje, sustav plaća, izborni sustav itd.) te je na njemu zaključeno kako sve uključene zemlje imaju relativno slično stanje te da ekonomski trendovi pokazuju pozitivne pomake no i dalje je najveći problem pronalazak adekvatne radne snage te nedovoljno iskorištavanje europskih fondova. U svim zemljama došlo je do velikih promjena po pitanju vladajućih struktura i radi trenutne društveno-ekonomske situacije, u većini su na vlast došle desno orijentirane ekonomski liberalne stranke koje se zalažu za slobodnije tržište i veće porezno rasterećenje uz jačanje nacionalnog suvereniteta.

U središnjem dijelu konferencije austrijski su predstavnici iznijeli svoja iskustva predsjedanja Europskom unijom, a posebno u svezi s ekonomskim odnosima s Narodnom Republikom Kinom. Kina je veliko tržište koje sve više gravitira europskom te se u budućnosti očekuje još jača suradnja ovih dvaju ekonomija.

U završnom dijelu konferencije sudionici su raspravljali o nedostatku radne snage te potrebama za uvoz radnika koje su sve veće i sve prisutnije diljem Europe, a predstavnici svih nazočnih zemalja potvrdili su kako najviše radnika trenutno pronalaze na tržištu Ukrajine s obzirom da se radi o velikom broju stanovnika te zemlje koji su u potrazi za boljim životnim standardnom, a kulturalno i jezično se brzo prilagođavaju zemljama našeg susjedstva kao što su Poljska, Austrija, Slovačka te stoga predstavljaju idealnu radnu snagu za uvoz. Među kuriozitete u potrazi za radnom snagom treba spomenuti napore Češke koja za uvoznom radnom snagom poseže čak do Filipina i Mongolije. Konferencija je zaključena željom svih zemalja za nastavkom započete suradnje i redovnim izvještavanjem po svim relevatnim ekonomskim i političkim pitanjima.

vrh stranice
vrh stranice