Svjetski i europski tjedan novca - predavanja, radionice, kvizovi za podizanje financijske pismenosti

26.03.2019.

ZAGREB, 26. ožujka 2019. (Hina) - Nizom predavanja, radionica, financijskih kvizova i drugim aktivnostima i ove će se godine u Hrvatskoj obilježiti Svjetski i Europski tjedan novca, a s ciljem podizanja svijesti djece i mladih o važnosti novca, financijskog opismenjavanja i financijskog zaključivanja, istaknuto je u utorak u Ministarstvu financija. 

 

Ministarstvo i druge institucije uključene u provedbu projekata vezanih uz financijsku pismenost predstavile su, naime, aktivnosti kojima će obilježiti Svjetski i Europski tjedna novca, koji se obilježava od 25. do 31. ožujka, ali i aktivnosti koje će provoditi do kraja ove godine. 

HUP je najavio nastavak projekata "Poduzetnici budućnosti" i "Inicijativa za mlade."

Cilj je stavljanje snažnijeg naglaska na financijsku pismenost, koja je važna i za pojedinca, ali i za društvo u cjelini, pogotovo jer živimo u digitalnom, ubrzanom dobu, istaknula je Ivana Ravlić iz Ministarstva financija. 

Inače, hrvatska je Vlada još 2015. prihvatila Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje 2015. - 2020., a u skladu s njim se svake godine donosi akcijski plan za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača. Naime, istraživanje iz 2015. godine je pokazalo da je prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 11,7 od mogućeg 21 boda, pri čemu su se mladi pokazali kao iznimno ranjiva ciljana skupina. Stoga je 2015. formirana operativna radna grupa za financijsku pismenost koju čine predstavnici 19 institucija, koje kontinuirano provode različite aktivnosti usmjerene podizanju razine financijske pismenosti, a niz je aktivnosti usmjeren upravo mlađoj populaciji - seminari, predavanja, radionice, financijski kvizovi, debate, edukativne posjete npr. Hrvatskoj narodnoj banci, Zagrebačkoj burzi, video igrice, edukativne video snimke, itd. 

Josip Pintarić iz Hrvatske narodne banke (HNB) najavio je kako će središnja banka tijekom ovog tjedna ali i do kraja godine organizirati niz aktivnosti vezanih uz financijsko opismenjavanje učenika i studenata.

Tako će se u petak, 29. ožujka u HNB-u održati tradicionalna učenička debata s nazivom "Test financijske pismenosti kao uvjet za zaduživanje za ili protiv", a tijekom godine središnja će banka organizirati i seminare za nastavnike namijenjene podizanju razine ekonomske i financijske pismenosti, kao i edukativne posjete HNB-u. Lani je tako HNB posjetilo 3.369 učenika i nastavnika.

Ivan Mučnjak iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) najavio je da će ta agencija, uz ostalo, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku organizirati studentsku debatu pod nazivom "Ulagati u krptovalute - da ili ne?", a na tu će temu organizirati ukupno 11 predavanja. 

Hrvatska udruga banaka (HUB) je u povodu tjedna novca organizirala "Europski kviz o novcu", natjecanja za učenike od 13 do 15 godina.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) je uključena u projekt "Više znam, bolje razumijem", odnosno u edukaciju koja je provedena u pet zagrebačkih srednjih škola, a organizira i edukacije o financijskoj pismenosti za učenike srednjih škola u pet županijskih komora. 

Inače, Svjetski tjedan novca obilježava se u Hrvatskoj od 2014. godine, a Europski tjedan novca obilježava se u Europi i Hrvatskoj od 2015. godine.

Tijekom Svjetskog i Europskog tjedna novca djeca i mladi se educiraju o upravljanju novcem kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke odnosno nizom aktivnosti nastoji ih se potaknuti na razmišljanje o novčanim pitanjima, o novcu koji je potrebno osigurati za život kao i na razmišljanje o poduzetništvu.

U okviru obilježavanja Svjetskog tjedna novca od 2012. godine održano je sedam kampanja kojima je bilo obuhvaćeno 32 milijuna djece i mladih u 169 zemalja diljem svijeta

vrh stranice
vrh stranice