PROMET

Komisija predlaže dodatne mjere zaštite za putnike izvan EU-a i ažurirane kriterije za primjenu ograničenja putovanja

25.01.2021.

Danas (25.01. 2021.) je Komisija predložila dodatne mjere zaštite i zahtjeve za međunarodne putnike u EU. Nove inačice koronavirusa i nestabilna zdravstvena situacija u svijetu pozivaju na daljnje djelovanje kako bi se osiguralo da se svako putovanje u EU odvija sigurno. Kako bi prenijela najnovije znanstvene savjete, Komisija također predlaže ažurirane kriterije uzimajući u obzir brzinu testiranja, pozitivnost ispitivanja i otkrivanje zabrinjavajućih sojeva virusa prilikom odlučivanja o primjeni ograničenja na neesencijalna putovanja u EU na određenu državu koja nije članica EU.

Obavijest! Pravo na povrat dijela plaćene cestarine u Njemačkoj 2017-2020

23.11.2020.

Prosljeđujemo informaciju EU Udruge cestovnih prijevoznika (UETR) o presudi EU suda pravde u slučaju naplate cestarine u Njemačkoj.

Europski sud pravde presudio je 28. listopada 2020. da naplata cestarine u njemačkoj u nije u skladu s EU zakonodavstvom. Prema presudi, Savezna Republika Njemačka uzela je u obzir troškove prometne policije prilikom izračuna cestarine, iako to nije dopušteno zakonom EU. U izračun cestarine trebali su biti uključeni samo troškovi infrastrukture.

Ponovno se otvaraju granični prijelazi za pogranični promet između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

15.10.2020.

Prijelazi za pogranični promet, zatvoreni od 2. travnja ove godine, ponovo se otvaraju 15. listopada.

Dvadeset prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske privremeno je bilo zatvoreno početkom travnja zbog sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19 te se, na inicijativu Republike Hrvatske, ponovo otvaraju za pogranični promet 15. listopada zbog početka nove školske godine te potrebe obavljanja gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti u pograničnim područjima obiju država.
 

vrh stranice
vrh stranice