Pregled ekonomskih kretanja – 6. travnja 2020.

06.04.2020.

1. Obujam industrijske proizvodnje u veljači pao za 2,1 % na godišnjoj razini; rast 0,9 % u odnosu na siječanj

-  Na godišnjoj razini, industrijska je proizvodnja pala u Rudarstvu i vađenju za 5,7% i u Prerađivačkoj industriji za 0,6%, a u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla je za 1,8%.

- Na mjesečnoj razini, industrijska je proizvodnja porasla u Rudarstvu i vađenju za 7,3% i u Prerađivačkoj industriji za 3,1%, a u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pala je za 2,9%.

- Za više detalja vidjeti priopćenje DZS-a.

2. Indeksi pouzdanja, očekivanja te raspoloženja potrošača u ožujku zabilježili značajno smanjenje u odnosu na veljaču; u odnosu na isti mjesec prošle godine rast zabilježio jedino indeks raspoloženja potrošača

- Informacija se temelji na podacima iz Ankete o pouzdanju potrošača HNB-a za ožujak.

- Više detalja dostupno je na stranicama HNB-a.

3. Prema razini specijalizacije na razini regija (NUTS3 – županije) unutar EU u 2017. iz RH se izdvajaju:

- Bjelovarsko-bilogorska županija s 19,5 % udjela poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti (BDV) županije (peta po redoslijedu u EU);

- Dubrovačko – neretvanska županija s 46,2 % udjela djelatnosti trgovine, turizma, prijevoza i komunikacija u ukupnom BDV-u županije (deveta po redoslijedu u EU).

- Više detalja dostupno na stranicama Eurostata (Economic specialisation in EU regions).

4. Prema preliminarnim procjenama OECD-a, ukupni izravni početni udar na razinu BDP-a kreće se između 20 i 25 % - uz pad osobne potrošnje za 1/3 - u većini većih razvijenih gospodarstava (SAD, Kanada, Njemačka, Francuska, UK i Italija)

- Većina učinka u tim zemljama dolazi iz smanjenja outputa u trgovini na veliko i malo te u profesionalnim uslugama i poslovanju nekretninama.

- Medijanski učinak (kada se obuhvate sve OECD zemlje) je 25 % pada BDP-a.

- Utjecaj na godišnji rast BDP-a ovisit će o tome koliko su duboke i koliko dugo će mjere pojedinih država biti na snazi, koliki će biti opseg smanjene potražnje za dobrima i uslugama u ostalim dijelovima ekonomije te o brzini kojom će podrška fiskalne i monetarne politike stupiti na snagu.

- Više detalja dostupno je u OECD-ovoj publikaciji „Evaluating the initial impact of COVID-19 containment measures on economic activity“.


 

vrh stranice
vrh stranice