Predstavljanje Zadruge za etično financiranje i prve Etične banke u Hrvatskoj

14.09.2017.

Na redovnom sastanku Izvršnog odbora HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika, članovima se predstavila Zadruga za etično financiranje. Zadruga je osnovana 2014. godine s prvenstvenim ciljem osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj i stvaranja sustava potpore projektima financiranima od strane etične banke.

Članovima, kojih trenutno ima 1300 (fizičkih i pravnih osoba) Zadruga nudi mrežu partnera i dobavljača, slično kako subjekti surađuju u klasterima. Pravne osobe mogu surađivati kroz različite sekcije kao što je primjerice energetika i tako zajedno raditi na proizvodima ili/i uslugama sa dodanom vrijednosti.
IAKO JE ETIČNO BANKARSTVO NOVI POJAM U HRVATSKOJ, RAZNI OBLICI BANAKA U VLASNIŠTVU KLIJENATA ČINI TREĆINU BANKARSKOG SEKTORA EUROPE

Diljem Europe i svijeta građani sve više prepoznaju važnost osnivanja vlastitih banaka, koje svrhu bankarstva vide u poboljšanju kvalitete života građana, povećanju konkurentnosti poduzetnika iz sektora realne ekonomije i dugoročnom razvoju zajednica u kojima djeluju, a ne u isplati profita malom broju dioničara.

Model etičnog bankarstva temelji se na demokratičnom upravljanju i vlasništvu nad bankama, transparentnom poslovanju i poticanju održivog razvoja – između ostalog, i reinvestiranjem profita banaka natrag u zajednicu. Etične banke žele stvarati pozitivne učinke i na društvenoj, i na ekološkoj, i na ekonomskoj razini, a njihov model razvoja primjenjiv je svugdje u svijetu – i zato smo u Hrvatskoj pokrenuli proces osnivanja prve etične banke.

PRVA ETIČNA BANKA U HRVATSKOJ

Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih1 osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni. Kako bi upravljanje bankom bilo maksimalno demokratično, etična banka će imati samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika – Zadrugu za etično financiranje (ZEF).

Učlanjenjem u ZEF svaki član ujedno postaje članom i suvlasnikom etične banke, s jednakim pravom glasa (po principu "jedan član – jedan glas") bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava. U etičnoj banci moći ćete koristiti sve standardne bankarske usluge koje ste i dosad koristili – mnoge potpuno besplatno i uz razvojne kamatne stope do maksimalnih četiri posto.
vrh stranice
vrh stranice