Potreba za novim, suvremenim načinima pronalaska kvalificirane i motivirane radne snage – poruke sa trećeg susreta Socijalnog vijeća u Splitu

22.11.2018.

Treći po redu susret za uspostavu Socijalnog vijeća projekta Spartak održao se 22. studenoga 2018., u prostorijama HUP regionalnog ureda Split. Tema susreta bila je  definiranje ključnih prioriteta za poboljšanje dijaloga i suradnje u različitim sektorima gospodarstva i društvenih djelatnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 

Direktorica regionalnog ureda Split, Vesna Ivić Šimetin je održala uvodnu riječ o  u kojoj je sumirala zaključke sa održanih okruglih stolova te izmjene i novosti u dokumentu Analiza socijalnog dijaloga u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Susretom je moderirao Marin Urlić iz klastera CEDRA, predstavnik partnera projekta.  Urlić je je govorio o potrebi viđenja socijalnog dijaloga s aspekta civilnog, javnog i privatnog sektora, gdje se civilni sektor pokazao kao inicijator međusektorske suradnje, poglavito u provođenju projekata.

Predstavnik ICT sektora, Toni Karabatić je govorio o nemotiviranosti mladih, odnosno o nedostatku interesa studenata i njihovoj inertnosti za obavljanjem prakse, posla ili volontiranja. Predlaže realnije povezivanje sveučilišnih sastavnica i poslodavaca preko kontaktne točke na kojoj bi se obostrano mogle razmjenjivati i dobiti informacije. Predstavnica HUP-a, Mira Hajdić, vlasnica tvrtke Elekta C je također istakla poteškoće u  pronalaženju kvalificiranih zaposlenika koji bi se dobro uklopili u postojeći tim jednog poslodavca. Smatra kako su na burzi rada ostale teško zapošljive skupine koje nemaju motiv za rad, ne žele raditi jer već imaju prihode od rada na crno ili imaju druge poteškoće zbog kojih nisu raspoloživi na tržištu rada. Ostale platforme za pronalazak adekvatnog radnika smatra nedostatnim i nezadovoljavajućim, tako da se u potrazi za adekvatnom radnom snagom, okreće osobnim kontaktima i preporukama preko društvenih mreža. Istakla je kako rad u civilnim udrugama smatra pozitivnom referencom svih osoba koje su na taj način volontirale, jer to znači da te osobe imaju sposobnosti, dovoljno poznanstava i životnog iskustva i volje za rada - sve potrebno za ulazak u svijet rada. Sudionici su govorili  i o negativnim utjecajem turizma na tržištu rada, jer turizam slabi motiviranost za rad kod osoba koje imaju prihode od paušala i bave se iznajmljivanjem aopartmana. Mladi pak nisu dovoljno mobilni jer nema socijalnih stanova koje bi dodjeljivala država, pa se podižu krediti i time se vezuje uz jedno područje života. Zaključeno je kako razmjena informacija, međusobna suradnja i koordinacija kod lobiranja za rješavanje društvenih problema igra važnu ulogu u socijalnoj, a time i gospodarskoj dimenziji zajednice te će se ovakvi susreti nastaviti i dalje.

 

vrh stranice
vrh stranice