Okrugli stol: Trgovina u digitalnoj transformaciji

14.11.2018.

Okrugli stol: Trgovina u digitalnoj transformaciji održan je 14. studenog 2018.  u prostorijama Zagreb 360 Vidikovca u suradnji s HUP-om, Zakladom Friedrich Ebert te Sindikatom trgovine.
U procesu digitalizacije u djelatnosti trgovine danas i u buducnosti su veliki izazovi. Sve više radnika pogođeno je automatizacijom i digitalizacijom. No, još uvijek ne postoji točna procjena učinka digitalizacije radnih mjesta i tržišta rada u djelatnosti trgovine u Hrvatskoj. 
Kroz dva panela okruglog stola sudionici i stručnjaci raspravili su kako digitalizacija utječe na radna mjesta i tržište rada u djelatnosti trgovine, koje specijalisticke vještine zahtijevaju nove tehnologije te kako pomoci radnicima u usvajanju tih vještina, obavljanju novih poslova i ostanku na tržištu rada. Na prvom stručnom panelu raspravljalo se o pozitivnim i negativnim efektima digitalizacije na radna mjesta i tržište rada u djelatnosti trgovine. Mislav Balković kao predstavnik HUP-a i obrazovne ustanove  Algebra ukazao je da moguć opstanak onih poduzeća koje će se pravilno prilagoditi potrebama kupaca, a one će se mijenjati upravo kroz proces digitalne transformacije.

Florian Haggenmiller iz Verdi.de prezentirao je važnost upravljanja podatcima kao sirovinu budućnosti, digitalizacija potencira gospodarski rast, ali potrebna je implementacija participativnih mehanizama uključivanja u njene procese.Hrvoje Butković iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose upozorio je na proces koncentracije i monopolizacije kroz digitalizaciju gospodarstva, čemu svjedočimo kroz dominaciju tehnoloških giganata poput Amazona, Google-a i Apple-a. Barbara Bindner iz Uni Europa zaključila je panel pozivom socijalnim partnerima i zakonodavcima na zajedničku kontrolu negativnih posljedica digitalne transformacije djelatnosti trgovine kroz zaštitu onih najugroženijih.

Tema drugog stručnog panela su bile nove obrazovne potrebe za tržište rada. Kristina Alerić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje istaknula je da digitalizacija promatrana u hrvatskom kontekstu negativnih demografskih promjena i specifičnih potreba za sezonskim radom do sada nije uzrokovala smanjenje potražnje za radnom snagom. Elisabetta Fortunato i Vladimira Ivanković Bradić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Ministarstva rada i mirovinskog sustava predstavile su niz projekata čiji je cilj prilagođavanje obrazovanja potrebama tržišta rada. Ipak, Sanja Smoljak Katić iz HUP-Udruge trgovine upozorila je da usred procesa digitalizacije poduzeća razvijaju potrebe za novim zanimanjima koja odlikuju nove kompetencije, a njih je obrazovni sustav za sad propustio dostatno razvijati.

vrh stranice
vrh stranice