Okrugli stol na temu strukovnog obrazovanja u HUP-u

23.11.2018.

U HUP-u je jučer održan okrugli stol pod nazivom „Poduzetnik – jedan od ključnih čimbenika razvoja strukovnog obrazovanja“ koji je organiziran u suradnji s Nacionalnim vijećem za razvoj ljudskih potencijala.

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje u Republici Hrvatskoj priprema učenike za uključivanje na tržište rada, ali i za nastavak obrazovanja na visokim učilištima (četverogodišnji i petogodišnji strukovni programi). Pitanje usklađenosti znanja i vještina mladih s potrebama gospodarstva i društva u središtu je obrazovnog, političkog i društvenog interesa zadnjih petnaestak godina. Brzim razvojem tehnologije povećala se kompleksnost radnih mjesta odnosno proizvoda i usluga koje gospodarstvo proizvodi.

Uvodno je nazočne pozdravila Jasminka Martinović, direktorica HUP- Udruge poslodavaca u obrazovanju te izjavila: „U Hrvatskoj gotovo 70 posto srednjoškolaca pohađa programe strukovnog obrazovanja i osposobljavanja no unatoč tome njihovi izgledi za prijelaz na tržište rada i dalje su ograničeni. Vertikalna prohodnost prema upisu i završetku studija, također, nije na zadovoljavajućoj razini. Kako osigurati mladim ljudima kvalitetnije i fleksibilnije strukovno obrazovanje, što to sve podrazumijeva, kako sustav učiniti financijski održivim, koje promjene donose ekperimentalni kurikulumi? Naravno, glavni razlog zbog kojeg smo se mi ovdje okupili je i odgovoriti na pitanje – koja je uloga poduzetnika u svemu ovome, kako poduzetnici mogu doprinijeti razvoju strukovnog obrazovanja.“

Mislav Balković, predsjednik HUP- Udruge poslodavaca u obrazovanju i predsjednik Uprave Algebre predstavio je rezultate ankete o učenju temeljenom na radu.

Na panelu na kojem su sudjelovali Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Mirko Habijanec, predsjednik HUP – Udruge poslodavaca u graditeljstvu i predsjednik Uprave Radnik d.d., Boris Antunović, član Uprave Tehnoekperta i Mislav Balković,  predsjednik HUP- Udruge poslodavaca u obrazovanju i predsjednik Uprave Algebre pokušalo se odgovoriti na sljedeća pitanja: Stvaramo li kadrove koji su brzo zapošljivi jer imaju znanja i vještine koja su aktualna i društveno korisna? Kako učinkovitije uključiti poduzetnike u obrazovne procese? Razvija li strukovno obrazovanje poduzetničke kompetencije? Koliko je važna praktična nastava te može li dualno obrazovanje riješiti izazove strukovnog obrazovanja?

Na okruglom je stolu zaključeno kako je za daljnji razvoj strukovnog obrazovanja potreban sinergijski pristup svih dionika. Potrebno je jače uključiti gospodarstvo u procese donošenja odluka i razvoja obrazovnih programa strukovnih škola i postaviti jasne kriterije o uključivanju poslodavaca u procese učenja na radu (prakse) te na daljnjem razvoju modela dualnog obrazovanja u RH.

vrh stranice
vrh stranice