Okrugli stol članica HUP-a s predstavnicima Državnog inspektorata PJ Osijek

20.03.2012.

Kako je inspekcijski nadzor važno područje za poslodavce, HUP-ov Reg. ured Osijek 20. ožujka 2012. godine u Osijeku je organizirao okrugli stol članova HUP-a s područja pet slavonskih županija s predstavnicima Državnog inspektorata područne jedinice Osijek.

Započet dijalog između poslodavaca i inspektora


Cilj okruglog stola je uspostava partnerskog odnosa i dijaloga sa inspektorima jer članice HUP-a od samih inspektora očekuju nepristranu, pravednu i učinkovitu kontrolu, kao i razmjena iskustava, osobito na ukazivanje određenih problema s kojima se poslodavci susreću na terenu. Državni inspektorat PJ Osijek na okruglom stolu predstavljali su Dubravka Pavlović (radni odnosi), Vesna Tenko (gospodarski nadzor), Krunoslav Kovačević (nadzor u zaštiti na radu) i pročelnica područne jedinice Osijek, Vesela Jezerčić, koja je u uvodnom dijelu predstavila djelokrug rada inspektorata, rezultate rada za 2011.godinu, a ujedno i najavila nova zakonska rješenja (ustroj novih inspekcijskih odjela za nadzor nad neregistriranim obavljanjem djelatnosti i nezakonitim zapošljavanjem radnika).

Mirko Falamić – predsjednik HUP-a Osijek se zahvalio predstavnicima državnog inspektorata na odazivu za okrugli stol, kao i nazočnim predstavnicima tridesetak članica HUP-a, o čemu govori potreba za održavanjem ovakvih skupova, te je, između ostaloga istaknuo da su poslodavcima najveći problem brojnost, nedorečenosti i stalno mijenjanje zakonskih i podzakonskih propisa, kao i njihovo različito tumačenje na terenu, odnosno u samom postupanju. S problemom brojnosti i preširoko postavljenih pojedinih zakonskih odredbi, pročelnica Vesela Jezerčić je izrazila uvjerenje da će i na tom planu uskoro početi promjene, osobito u slučajevima gdje nije bilo namjere zakidanje radnikovih prava. U nastavku je uslijedila konstruktivna rasprava, postavljala su se konkretna pitanja predstavnicima drž. inspektorata kao npr. razlozi sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, izdavanje odluke o korištenju godišnjeg odmora, potreba uvođenja preventivnih inspekcijskih kontrola i dr.

Svi sudionici okruglog stola su se složili da je ovaj susret bio potreban, prvenstveno radi unaprjeđenja suradnje i razmjene iskustava koje će pomoći poslodavcima u svakodnevnom poslovanju.
vrh stranice
vrh stranice