LIFE PROGRAM I INOVACIJSKI FOND

27.02.2024.

U organizaciji HUP-Udruge energetike predstavljene su članovima HUP-a "Prilike za financiranje energetske tranzicije iz LIFE programa te Inovacijskog fonda". Predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja predstavili su LIFE Program s fokusom na prioritete vezane uz energetiku – Ublažavanje klimatskih promjena, Kružno gospodarstvo te Prijelaz na čistu energiju. 

 

Tvrtka A1 podijelila je svoje iskustvo uspješne provedbe LIFE projekta.

U drugom dijelu, sudionicima su predstavljene mogućnosti financiranja Inovacijskog fonda.

LIFE u prioritetu energije sufinancira do 60% ulaganja s inovativnom komponentom. Osim fokusa na ulaganje u čiste energije, za pozitivnu ocjenu projekata ključna su partnerstva i umrežavanje s drugim tvrtkama i prijašnjim LIFE projektima. Za tvrtke koje razvijaju nove tehnologije posebno su zanimljivi LIFE Close to market projekti (C2M) gdje se financira komercijalizacija inovativnih rješenja. Projekti energetike mogu se prijaviti i na prioritet Zaštite okoliša gdje npr. se financira smanjenje onečišćenja zraka. Kao ulaganje s ciljem uštede energije, predstavljen je primjer tvrtke koja je testirala novi model crjepova koji propušta više zraka (čime ujedno povećava energetsku učinkovitost).

Predstavnici tvrtke A1 predstavili su jedan od svojih projekata u području energetske učinkovitosti: LFIE4GREEN BROADBAND. Kroz prioritet Klimatskih aktivnosti dobili su 55% sufinanciranja koje su kombinirane s potporom od 200k  € od FZOEU za smanjenje potrošnje električne energije uz razvoj vlastitih izvora čiste energije (solarne ćelije na baznim stanicama te free cooling tehnologije za hlađenje prostora).  Obzirom na vrlo različite infrastrukturne potrebe širom RH, projekt je morao analizirati i primijeniti inovativna rješenja da se željena rješenja mogu primijeniti u različitim uvjetima. 

Inovacijski fond financiran je kroz sustav trgovanja emisijskim jedinicama a namijenjen je za ulaganja u nove, čiste tehnologije koje doprinose smanjenju emisije ugljika a još nisu komercijalno prisutne na tržištu. Iako se govori o inovacijama, sufinancira se visoki stupanj spremnosti proizvoda (procesa) a ne klasična faza istraživanja i razvoja. Kroz fond moguće je kupovati i instalirati inovativna rješenja s ciljem veće popularizacije novih tehnologija na tržištu. Projekti u prosjeku traju 3-15 godina od čega je potrebno predvidjeti oko 5 godina za period praćenja operativnosti (smanjenje GHG emisija). Ukupno je moguće dobiti do 60% sufinanciranja, a natječaji za projekte dijele se po veličini ulaganja – od pilot projekata do large scale projekata. Novost u natječajima Inovacijskog fonda je uvjeta ulaganja ne smiju početi prije prijave projekta što ranije nije bio slučaj. Također, kako bi manje zemlje – članice EU imale jednaku priliku u konkurenciji ovog fonda, za projekte manjeg opsega dozvoljeno je financiranje tehnologija koje već postoje na tržištu EU ali ne i u zemlji u kojoj će se projekt primijeniti. Tako, projekti npr. iz Hrvatske mogu lakše doći do sredstava Inovacijskog fonda te popularizirati najnovije tehnologije koje su prisutne na razvijenijim tržištima. Kod projekata jako je važno da uključuju aktivnosti razmjene stečenog znanja s lokalnom i znanstvenom zajednicom. 

U RH ranije smo imali svega nekoliko manjih projekata a od ove godine imamo prvi odobreni veliki projekt tvrtke Holcim, vrijedan 237 milijuna eura. 

Za oba predstavljena programa tvrtke se mogu obratiti MINGOR kontakt točkama preko elektroničke pošte. Za inovacijski fond adresa je:  inovacijski-fond@mingor.hr , a za LIFE program: life@mingor.hr

vrh stranice