Kolektivni ugovor

KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2018.

Odluka o proširenju primjene KUU 2018.

HUP Udruga ugostiteljstva i turizma je sa sindikatima postigla dogovor te su završili kolektivni pregovori o novom Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva na 5. krugu pregovora 27.3. 2018. na način da će se provesti sljedeće izmjene u odnosu na dosadašnji tekst granskog kolektivnog ugovora od 1. travnja 2018.:

  • Zadržava se obračunska osnovica u iznosu od 3.040 kn (s dogovorenim povećanjem od 3,1 %)  i ista će vrijediti do sklapanja cjelovito preuređenog KUU ili do 31. 12. 2019. (do kada će vrijediti novo ugovoreni KUU). 

  • Najniže bruto osnovne plaće za temeljna ugostiteljska zanimanja povećane su za 10 % (2.i.3. razred) odnosno za 16,6 % za 1. razred koji se definira u iznosu zakonom propisane minimalne plaće; te nove najniže bruto osnovne plaće iznose:

  • Za 1. razred: 3.440 kn                           za 2. razred: 3.900 kn                    za 3. razred: 4.700 kn 

  • Usklađene su odredbe o obračunu godišnjeg odmora na način da se subota obračunava u godišnji odmor radnicima koji rade 6 dana u tjednu, ali je za iste osnovica za obračun godišnjeg 24 dana, a ne 20 dana kako je to za radnike koji rade 5 dana u tjednu. 

Pored ugovaranja novog KUU  s navedenim izmjenama dogovorili smo također:

  • sindikalna strana će u društvima koja imaju kućne kolektivne ugovore i tarifne priloge vezane na obračunsku osnovicu iz granskog KUU, a u kojima bi moglo eventualno biti teškoća u primjeni povećanja osnovice od 3 %, pristupiti pregovorima (ili sklapanju sporazuma) s kojima će se korigirati tarife i urediti tarifni prilog na način da bude ostvariv i moguć za poslodavca,

  • poslodavačka strana će na jesen 2018. dostaviti prijedlog svih izmjena teksta KUU koje nisu u skladu s aktualnim trendovima i potrebama poslovanja (u ovim smo se pregovorima fokusirali samo na izmjene plaća i usklađenje godišnjeg odmora).

Zajedno sa sindikatima dogovorena je objava za medije i javnost će se informirati o postignutom dogovoru značajnijeg povećanja plaća u turističkom sektoru i nastavku važenja granskog kolektivnog ugovora. Ovime se osigurava kontinuitet uređenja radnih odnosa i minimalnih prava i obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti, kao što je mogućnost korištenja preraspodjele u max. 60 sati tjedno i skraćenog dnevnog odmora od 8 sati.

Zahvaljujemo svim članovima koji su sudjelovali u procesu pregovora, a posebno vodstvu Udruge i svim članovima pregovaračkog tima na doprinosu od zajedničkog interesa.

vrh stranice
vrh stranice