Glavni direktor HUP-a Damir Zorić na sjednici Izvršnog odbora Podružnice Dalmacija

13.10.2020.

8. listopada 2020., u prostorijama HUP regionalnog ureda Split,  održala se sjednica Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca Podružnice Dalmacija kojoj je nazočio, po prvi put i novi glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca dr. sc. Damir Zorić.  

Članovi Izvršnog odbora predstavili su najvažnije probleme sektora u kojima posluju te svoja očekivanja od HUP-a u idućem razdoblju.

Na sjednici je, kao pozitivna promjena, istaknuto uključivanje većeg broja članova HUP-a kroz radne skupine te druge vidove sudjelovanja  u ranijim fazama izmjena radnog zakonodavstva. Između ostaloga, iznesena su i mišljenja kako  bi bilo lakše napisati novi, nego izmijeniti zastarjeli Zakon o radu koji se pretežno odnosi na sindikalno organiziranje te služi velikim državnim tvrtkama. “Zakon o radu bi se  trebao naslanjati na poslove i zadatke, a ne na radna mjesta“ prilikom rasprave  napomenula je članica Izvršnog odbora Mira Hajdić.  Spomenula je i nelogičnosti propisa kod samozaposlenih osoba koje moraju sklapati ugovor o radu same sa sobom, voditi evidenciju o svom radu i slično. Na sjednici je bilo govora  i o problemu rada na daljinu, zaštite na radu, bolovanja na teret poslodavca, prereguliranosti tržišta, administrativnim opterećenjima, visokom oporezivanju rada itd.. Vezano za rad samog HUP-a, zaključak je da je komunikacija, bilo horizontalna, bilo vertikalna, među članstvom, ali i komunikacija s medijima ključ svega. Članovi žele čuti snažan i argumentiran stav HUP-a te veću transparentnost poslovanja.

 

Damir Zorić je istaknuo kako HUP čine članovi te da će se HUP ubuduće više otvoriti prema njima. Kazao je kako će HUP poticati članstvo na povezivanje te uključivanje u rad brojnih tijela HUP-a te više voditi računa o regionalnoj zastupljenosti.  Pozvao je sve ambiciozne članove koje imaju interes, da se jave sa idejama. Govorio je o promjenama u samoj strukturi funkcioniranja HUP-a te izmjenama ključnih akata HUP-a. „Kao jedinstvena organizacija, HUP treba biti integriran. Svakako ćemo više pažnje posvetiti regijama i neposrednom radu s članstvom koje su  snaga HUP-a“  zaključio je Zorić.  

 

vrh stranice
vrh stranice