Članovi odbora za Budget EP-a pozvali na brzo donošenje Plana za izvanredne situacije nakon 2020.

03.04.2020.

S obzirom na zdravstvenu krizu i posljedično kašnjenje u postizanju pravodobnog dogovora o novom dugoročnom proračunu EU-a, zastupnici u Odboru za proračun Europskog parlamenta ponovili su jučer (2. travnja 2020.)  svoj poziv na donošenje plana za krizne situacije za 2021. godinu.

Iako se mora raditi i na uspostavljanju sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) 2021-2027 i uzeti u obzir dugoročne posljedice   trenutne zdravstvene krize, sve je hitnije da Komisija predloži plan za izvanredne/krizne situacije koji bi stupio na snagu

1. siječnja 2021., s obzirom da se kašnjenje pravodobnog sporazuma o VFO-u može očekivati zbog krize COVID-19, istaknuli su predsjednik i koordinatori Odbora za proračun. Parlament je zatražio takav plan izvanrednih situacija još u listopada 2019. godine.

Plan za izvanredne situacije također bi trebao biti u mogućnosti riješiti trenutne posljedice izvanredne situacije s koronavirusnom bolešću, u skladu s pozitivnim koracima koji su poduzeti u proračunu za 2020. godinu u smislu preusmjeravanja i pojačanja postojećih instrumenata.

 

Što se tiče VFO-a, zastupnici Europskog parlamenta nedavno su u svom priopćenju (26. ožujka o.g.) pozvali na ažuriranje trenutnog prijedloga iz svibnja 2018. Pozdravili su pozitivnu i brzu reakciju predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i njezinu subotnu najavu da će „Komisija predložiti izmjene u prijedlogu VFO-a koje će omogućiti rješavanje problema koronavirusne krize. To će uključivati paket poticaja koji će osigurati da se kohezija unutar Unije održi solidarnošću i odgovornošću. "

 

 

„Također pozivamo Komisiju da razmišlja „izvan okvira“ tako što će izraditi revidirani prijedlog VFO-a koji je primjereno ažuriran u odnosu na izvorni prijedlog iz svibnja 2018., uz adekvatnu reviziju vlastitog prijedloga o reformi sustava vlastitih sredstava, ako je to potrebno, kako bi se dobio veći fiskalni manevarski prostor. Trebalo bi razmotriti potencijal svih programa da daju dodatni doprinos gospodarskom oporavku, solidarnosti, javnom zdravlju i upravljanju krizama, istovremeno pružajući veću fleksibilnost. Trebao bi odražavati i političke obveze nove Komisije poput Green Deal-a, digitalizacije i geopolitičkog sastava Komisije. Kao što je navedeno prošli tjedan, postojeći izazovi ne nestaju i mogu postati još kritičniji zbog koronavirusne krize," rekli su europarlamentarci.

„Podsjećamo da je proračun Unije doista dio rješenja za nadilaženje javnog-zdravstvenog, gospodarskog i socijalnog šoka, u skladu  s drugim instrumentima i inicijativama na nacionalnoj i europskoj razini“, zaključili su zastupnici Europskog parlamenta.

vrh stranice
vrh stranice