Aktualno

Održana radionica „Uključivanje obnovljivih goriva u EU klimatske politike“

12.10.2021.

U petak, 8. listopada koalicija dvanaest europskih udruga iz sektora mobilnosti, energetike i inženjerstva održala je radionicu kako bi potaknula raspravu o doprinosu održivih goriva na putu prema klimatskoj neutralnosti te okolišnim, industrijskim i društvenim prednostima njihovog korištenja, kao i preprekama i rješenjima u okviru politika. Uz stručnjake koji su održali prezentacije, na radionici su sudjelovali predstavnici nacionalnih poslodavačkih udruga te službenici država članica EU. Na poziv HUP- Udruge energetike odazvali su se predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Fit for 55 treba pružiti jednaku šansu svim tehnologijama i pravednu raspodjelu tereta tranzicije

16.07.2021.

Europska komisija objavila je zakonodavni paket Fit for 55 u okviru kojeg je predložila reviziju 13 propisa među kojima su sustav trgovanja emisijama, Direktiva o obnovljivim izvorima energije, Direktiva o infrastrukturi za alternativna goriva i Direktiva o energetskoj učinkovitosti. S obzirom da se radi o važnom i velikom paketu, utjecat će drastično na europsko gospodarstvo i na cijele lance vrijednosti u sektorima kao što su promet, energetika, građevinarstvo i inovacije, ali i na društvo u cjelini. 

Poruke s prvog HUP Industry Day-a: Pametna industrija temeljena na visokim tehnologijama osigurat će nam bolje plaće, veću zaposlenost i dugoročnu održivost gospodarstva

11.06.2021.

Danas je održan prvi HUP-ov dan industrije -  Industry Day kojeg smo posvetili razvoju i transformaciji na industriju 4.0 koja teži rastu inovativnosti i stvaranju proizvoda visoke dodane vrijednosti, a otvorili smo i temu investicijskih potencijala i potreba industrije po pitanju povlačenja sredstava iz fondova Europske unije u novom financijskom razdoblju.

HUP-ova udruga energetike izabrala novo vodstvo

06.05.2021.

Danas je HUP- Udruga energetike izabrala novo vodstvo u četverogodišnjem mandatu 2021. - 2025. Za predsjednika te udruge ponovno je izabran Emanuel Kovačić, glavni savjetnik za vanjske subjekte INA-Industrija nafte d.d, a dopredsjednici su Tomislav Ćurković, direktor Eko d.o.o. i Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemens Energy d.o.o.

Održana Skupština europskih neovisnih distributera gorivom UPEI

16.04.2021.

Od 15.-16. travnja održana je proljetna sjednica Skupštine UPEI (Udruženja europskih neovisnih distributera gorivom). HUP- Udrugu energetike predstavljale su Adriana Petrović i Marija Šutina. Tijekom prvog dana raspravljalo se o provedenim zagovaračkim aktivnostima u proteklom razdoblju te o zakonodavnim prioritetima u 2021. godini u okviru „Fit for 55“ paketa, dok je drugi dan bio posvećen operativnim pitanjima udruge i koordinaciji zakonodavnih prioriteta s nacionalne razine.

Usporedba cijena goriva (FPC Fuel Price Comparison)

16.03.2021.

U utorak, 16. ožujka održan je sastanak HUP- Udruge energetike, Koordinacije distributera goriva,  na temu implementacije Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, članak 7. stavak 3., odnosno obveze prenesene u nacionalno zakonodavstvo kroz Zakon o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva kako bi dala svoj doprinos u završnoj fazi implementacije isticanja usporedbe cijena goriva (FCP) na benzinskim postajama. 

 

HUP- Koordinacija distributera goriva donijela je zaključak kako će izraditi prijedlog uređenja FCP kroz zakonski i podzakonski akt kako bi umanjila rizik visokih troškova prilagodbe benzinskih postaja zahtjevima FPC. Naredni korak je usuglašavanje detalja formata putem kojeg će se kupci goriva informirati o cijenama, dizajn,  a razradit će se i opcije za postavljanje panela za informiranje na benzinskim postajama te zauzeti stav oko teritorijalne pokrivenosti FPC. 

Usuglašen prijedlog članova prezentirat će se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kao podloga za najavljenu izmjenu Zakona o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva i izradu Pravilnika kojim će se urediti FCP.


vrh stranice
vrh stranice