Aktualno

ODRŽANA SKUPŠTINA UDRUGE ENERGETIKE

28.11.2022.

28. studenog 2022. godine održana je redovna Skupština HUP Udruge energetike na kojoj su članovi razmotrili aktivnosti Udruge u proteklom razdoblju kao i ključni prioriteti kojim će se Udruga baviti u nadolazećem razdoblju.

Skladištenje plina: cilj 90 % popunjenosti do 1.11. 2023.

24.11.2022.

Sigurnost opskrbe energijom: Komisija utvrdila dinamiku skladištenja plina za 2023., cilj 90 % do 1. 11. 2023.

Dobro popunjeni podzemni skladišni objekti pridonose sigurnosti opskrbe plinom u Uniji i čine energetski sustav EU-a otpornijim na značajan porast potražnje te na prekide opskrbe. Kako bi bila dobro pripremljena za zimu sljedeće godine, Europska komisija definirala je prijelazne ciljeve za ponovno punjenje skladišta plina u 2023

Izvješće IEA o pripremama za opskrbu plinom 2023.-2024. godine

14.11.2022.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je godišnje izvješće vezano za stanje na tržištima prirodnog plina, LNG i električne energije, te posebno analize za 2023. i 2024. Osim analize navedenih tržišta energije, analiza sadrži i smjernice vezano za obnovljive izvore energije, dizalice topline i energetsku učinkovitost.

Izvješće Never Too Early to Prepare for Next Winter: Europe’s Gas Balance for 2023-2024 pokazuje da su skladišta plina u Europskoj uniji sada puna 95 % – što ih stavlja 5 % iznad petogodišnje prosječne razine popunjenosti. No, izvješće upozorava da sigurnost koju pružaju trenutne razine skladištenja, kao i nedavne niže cijene plina i neuobičajeno niske temperature, ne bi trebalo dovesti do pretjerano optimističnih zaključaka o budućnosti.

REPowerEU: Komisija ubrzava zelenu tranziciju s ruskog plina bržim izdavanjem dozvola za obnovljive izvore energije

09.11.2022.

Europska komisija je predložila novu privremenu hitnu uredbu kako bi se ubrzalo uvođenje obnovljivih izvora energije. Uz diversifikaciju opskrbe i uštedu energije, uvođenje energije iz obnovljivih izvora dio je plana EU-a za okončanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Trenutačna energetska kriza zahtijeva hitno i ciljano djelovanje kako bi se ubrzao plan REPowerEU. Mjere za rješavanje dugotrajnih I složenih administrativnih postupaka već predložene u planu REPowerEU, međutim, stanje na energetskim tržištima pogoršalo se, zbog čega je neophodno ubrzanje implementacije. Iz tog razloga Komisija predlaže nove mjere u obliku uredbe Vijeća na temelju članka 122. Ugovora.

Zajednička izjava EU-a i Norveške o jačanju suradnje u području energetike

12.07.2022.

Uvažavajući hitnost djelovanja kako bi se povećala energetska neovisnost i radilo na smanjenju cijena energije u EU-u i Norveškoj, uz istodobno smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. i poboljšanje otpornosti Europe na negativne posljedice ruske invazije na Ukrajinu i klimatskih promjena, izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, povjerenik za energetiku Kadri Simson i norveški ministar nafte i energetike Terje Aasland danas (23. lipanj 2022.) su se dogovorili da će dodatno ojačati blisku suradnju između Europske unije (EU) i Norveške u području energetike s ciljem produbljivanja njihova dugoročnog energetskog partnerstva.

Inovacijski fond: EU ulaže 1,8 milijardi eura u projekte u području čistih tehnologija

12.07.2022.

EU danas (12.7. 2022.)  ulaže više od 1,8 milijardi eura u 17 velikih inovativnih projekata u području čistih tehnologija s trećim krugom dodjele bespovratnih sredstava u okviru inovacijskog fonda. Bespovratna sredstva isplatit će se iz inovacijskog fonda kako bi se revolucionarne tehnologije uvele na tržište energetski intenzivnih industrija, sektora vodika, obnovljive energije, infrastrukture za hvatanje i skladištenje ugljika te u proizvodnju ključnih komponenti za skladištenje energije i obnovljive izvore energije. Odabrani projekti provodit će se u Bugarskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Islandu, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Švedskoj.

Povećanje sredstava iz Inovacijskog fonda- REPowerEU

26.05.2022.

Europska komisija je 18. svibnja 2022. predstavila plan REPowerEU s konkretnim mjerama za brzo smanjenje ovisnosti EU o fosilnim gorivima i ubrzanje zelene tranzicije. U svrhu podržavanja privatnog sektora u suočavanju s navedenim izazovima, Komisija će ove jeseni u Pozivu za financiranje velikih projekata (za ukupne kapitalne izdatke projekta iznad 7,5 miliona EUR) udvostručiti raspoloživa sredstva iz Inovacijskog fonda na oko 3 milijarde EUR.

vrh stranice
vrh stranice