Aktualno

Povećanje sredstava iz Inovacijskog fonda- REPowerEU

26.05.2022.

Europska komisija je 18. svibnja 2022. predstavila plan REPowerEU s konkretnim mjerama za brzo smanjenje ovisnosti EU o fosilnim gorivima i ubrzanje zelene tranzicije. U svrhu podržavanja privatnog sektora u suočavanju s navedenim izazovima, Komisija će ove jeseni u Pozivu za financiranje velikih projekata (za ukupne kapitalne izdatke projekta iznad 7,5 miliona EUR) udvostručiti raspoloživa sredstva iz Inovacijskog fonda na oko 3 milijarde EUR.

Zeleni plan: 2 Uredbe: Smanjenje uporabe fluoriranih stakleničkih plinova i tvari koje oštećuju ozonski sloj

06.04.2022.

Europska komisija danas je predložila dvije nove uredbe radi strože kontrole fluoriranih stakleničkih plinova i tvari koje oštećuju ozonski sloj. Donošenje tih uredbi predstavljalo bi važan korak prema ograničavanju porasta globalne temperature u skladu s Pariškim sporazumom. Prijedlog o fluoriranim stakleničkim plinovima doprinijet će i smanjenju emisija za najmanje 55 % do 2030. i postizanju klimatske neutralnosti Europe do 2050. Zajedno bi ta dva prijedloga mogla dovesti do ukupnog smanjenja emisija stakleničkih plinova EU-a od 490 Mt (ekvivalenta CO2) do 2050. Za usporedbu, to je nešto više od ukupnih godišnjih emisija stakleničkih plinova Francuske 2019.

Održana radionica „Uključivanje obnovljivih goriva u EU klimatske politike“

12.10.2021.

U petak, 8. listopada koalicija dvanaest europskih udruga iz sektora mobilnosti, energetike i inženjerstva održala je radionicu kako bi potaknula raspravu o doprinosu održivih goriva na putu prema klimatskoj neutralnosti te okolišnim, industrijskim i društvenim prednostima njihovog korištenja, kao i preprekama i rješenjima u okviru politika. Uz stručnjake koji su održali prezentacije, na radionici su sudjelovali predstavnici nacionalnih poslodavačkih udruga te službenici država članica EU. Na poziv HUP- Udruge energetike odazvali su se predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Fit for 55 treba pružiti jednaku šansu svim tehnologijama i pravednu raspodjelu tereta tranzicije

16.07.2021.

Europska komisija objavila je zakonodavni paket Fit for 55 u okviru kojeg je predložila reviziju 13 propisa među kojima su sustav trgovanja emisijama, Direktiva o obnovljivim izvorima energije, Direktiva o infrastrukturi za alternativna goriva i Direktiva o energetskoj učinkovitosti. S obzirom da se radi o važnom i velikom paketu, utjecat će drastično na europsko gospodarstvo i na cijele lance vrijednosti u sektorima kao što su promet, energetika, građevinarstvo i inovacije, ali i na društvo u cjelini. 

Poruke s prvog HUP Industry Day-a: Pametna industrija temeljena na visokim tehnologijama osigurat će nam bolje plaće, veću zaposlenost i dugoročnu održivost gospodarstva

11.06.2021.

Danas je održan prvi HUP-ov dan industrije -  Industry Day kojeg smo posvetili razvoju i transformaciji na industriju 4.0 koja teži rastu inovativnosti i stvaranju proizvoda visoke dodane vrijednosti, a otvorili smo i temu investicijskih potencijala i potreba industrije po pitanju povlačenja sredstava iz fondova Europske unije u novom financijskom razdoblju.

vrh stranice
vrh stranice