Zaključci sa Konferencije Utjecaj 4.industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog

26.09.2019.

U okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“, koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda dana 26. rujna 2019. godine u organizaciji Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske održana je Konferencija "Utjecaj 4.industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog – Budućnost  rada u grafičkoj, nakladničkoj djelatnosti i sektoru komunikacija, kao završna projektna aktivnost u navedenom projektu. Konferencije je održana 26. rujna 2019. u Tuheljskim toplicama u organizaciji  Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske.

 

Cilj navedene konferencije bio je okupiti sve zainteresirane dionike u grafičkoj i nakladničkoj djelatnosti te raspraviti izazove koje pred sektor postavlja utjecaj 4. industrijske revolucije kako u odnosu na strukturu samog sektora, tako i u odnosu na industrijske odnose u sektoru i prava i položaj radnika.

U okviru Konferencije bile su održane uvodne prezentacije te dva panela.

Na prvom panelu pod nazivom "Izazovi 4.industrijske revolucije s osvrtom na grafičko-nakladničku djelatnost i medije" iznijet je pregled stanja sektora u svijetu ,Europi i Hrvatskoj,trendovi u razvoju zanimanja, načinu rada i obrazovanju te je ukazano na nove oblike rada i prekarni rad .

Na prvom panelu sudjelovali su Nicola Konstantinou, iz globalne sindikalne središnjice UNI, Marko Gjeldum, HGK, Jelena Ostojić, Filozofski fakultet u Zagrebu, Sanja Smoljak Katić, HUP, Nikola Mrvac, Grafički fakultet Zagreb, Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati i Josipa Klišanin, predstavnica MRMS.

Grafička i nakladnička djelatnost  u svijetu , pa tako i u Hrvatskoj izložena je digitalizaciji i brzim tehnološkim promjenama koje transformiraju sektor i zahtijevaju brze prilagodbe poslodavaca, radnika ali i države u cjelini tim promjenama.

Nova industrijska revolucija otvara i pitanje humanizacije poslovanja ,budući je dosadašnji model doveo do golemih nejednakosti i uništenja okoliša koje ugrožava čovječanstvo i cijeli planet.

Uz tehnološke promjene, investiranje  u ljudski kapital, primjerene radne uvjete, pravedne plaće i beneficije  te odgovoran odnos prema prirodi moraju biti u središtu dijaloga poslodavaca, sindikata i predstavnika vlasti, te svakodnevnog djelovanja.

Druga  panel rasprava održana je na temu "Socijalni dijalog i obrazovanje kao put do zadovoljnih radnika i poslodavaca".

U drugom panelu sudjelovali su  Hrvoje Butković, Institut za međunarodne odnose, Dubravko Deželić, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, Sanja Smoljak Katić, HUP, Dubravka Matić, MRMS, Darije Hanzalek, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti, Hans Joachim Schulze –  Sindikat VER.DI i Rafal Tomasiak  - Središnji europski organizacijski centar.

Na ovom panelu ukazano je na utjecaj digitalizacije na industrijske odnose u Hrvatskoj, nužne promjene u strukovnom i dualnom obrazovanju, potrebna znanja i vještine u sektoru grafičke, nakladničke i djelatnosti medija , te izazove  u socijalnom dijalogu koje pred sindikate i poslodavce postavlja 4.industrijska  revolucija.

Ukazano je na utjecaj digitalizacije na industrijske odnose u Hrvatskoj, nužne promjene u strukovnom i dualnom obrazovanju, potrebna znanja i vještine u sektoru grafičke, nakladničke i djelatnosti medija , te izazove  u socijalnom dijalogu koje pred sindikate i poslodavce postavlja 4.industrijska  revolucija.

U današnje, ali i posebno buduće vrijeme izazova i promjena, globalizacije, digitalizacije i automatizacije, odgovorno i učinkovito upravljanje ljudskim resursima  uz društveno odgovorno poslovanje  postaju konkurentska prednost na tržištu.

 

vrh stranice
vrh stranice