Razgovor s Eminom Horvat

23.03.2015.

Mladi iz alternativne skrbi – tko su oni i u kakvoj su vezi s poslodavcima?

Ministarstvo rada i HUP potpisali su sporazum o provedbi "Garancije za mlade", a tim povodom razgovarali smo s Eminom Horvat iz „Care@net: zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi

Garancija za mlade je novi pristup u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih osoba, kojim se sve osobe mlađe RH mlađe od 30 godina nastoji što brže aktivirati na tržištu rada. Brza aktivacija na tržištu rada osigurava veću motiviranost mlade osobe za traženjem posla i zapošljavanjem kao i brzu nadogradnju znanja i vještina koje je osoba stekla tijekom obrazovanja. U kategoriji mladih na koje će se garancija odnositi su i mladi koji su smješteni u alternativne oblike socijalne skrbi. Ali oni zaslužuju nešto drugačiji pristup tj. imaju i dodatnih izazova na koje treba obratiti pažnju, kako bi poslodavci mogli zapošljavati ovu grupu mladih ili im društvo omogućilo puno korištenje mjere garancije za mlade.
U posljednje vrijeme puno se spominje Garancija za mlade - koliko je u nju utrošeno te na koji način će povećati zapošljavanje mladih. No što točno ona garantira? Dokument Garancija za mlade – predviđen kao dobar i potreban instrument u politici zapošljavanja u trenutnoj (nacrtnoj) verziji on jednostavno ne nudi mogućnost održivog zapošljavanja ni za mlade ni za poslodavce. Kad govorimo o Garanciji za mlade važno je ukazati na činjenicu da mladi nisu homogena skupina – postoje različite ranjive koje mjere iz ovog dokumenta nisu prilagođene.

Mladi iz alternativne skrbi kao posebno ranjiva skupina na tržištu su rada s manje mogućnosti u ovoj cijeloj priči zaslužuju posebnu pažnju.
Zašto? Mladi iz alternativne skrbi su svi mladi koji su zbog raznih socijalnih i ekonomskih razloga odrastali u dječjim ili odgojnim domovima ili udomiteljskim obiteljima. Po izlasku iz institucionalnog oblika skrbi prepušteni su sami sebi i kako bi si osigurali osnovne životne uvjete nužno je da se što prije zaposle. No, to i nije baš tako lako. I opet, zašto?
Mladi iz alternativne skrbi u svojoj 18. ili 21. godini života u samostalni život, a pri tom i na tržište rada ulaze opterećeni obiteljskim prilikama i odrastanjem u javnoj skrbi koje ih nije pripremilo za samostalni život kao njihove vršnjake.

Kako poslodavci u ovoj priči mogu pomoći?
Rehabilitacijski centar za stres i traumu nositelj je projekta „Care@net: zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi u kojoj će zajedno s ostalim akterima na područjima zapošljavanja, obrazovanja, ali i stanovanja i socijalnog uključivanja definirati prijedloge za izmjenu javnih politika ovih četiriju područja.

Na području zapošljavanja, ali i obrazovanja iznimno su nam važni kontakti s poslodavcima u vidu razmjene iskustva, znanja, perspektiva. Članovi mreže Care@net mišljenja su da jedino u suradnji s poslodavcima mogu kreirati prijedloge za unapređenje politika koje vode ka održivom zapošljavanju. Početak suradnje mladih i poslodavaca ponekad nije lak, no u tom razdoblju poslodavci mogu dobiti podršku i pomoć od članova zagovaračke mreže. Također, pri zapošljavanju mladih iz alternativne skrbi poslodavci mogu dobiti i razne povlastice od HZZ-a.

Više o samom projektu možete naći na internetskim stranicama http://care-a-net.org/hr/
vrh stranice
vrh stranice