Milijuni školaraca u Europi zdravo se hrane zahvaljujući programu EU-a

15.03.2018.

Europska komisija je izvijestila da više od 30 milijuna djece diljem EU-a u okviru školskog programa EU-a u školama dobiva mlijeko, voće i povrće.

Tijekom školske godine 2016. – 2017. više od 12,2 milijuna djece u 79 000 škola sudjelovalo je u EU-ovu programu distribucije voća i povrća, a oko 18 milijuna djece sudjelovalo je u EU-ovu programu distribucije mlijeka, što je vidljivo u najnovijim izvješćima o praćenju. Riječ je o više od 74 000 tona voća i povrća i više od 285 000 tona mliječnih proizvoda distribuiranih uglavnom djeci u dobi od 6 do 10 godina. Osim podjele tih proizvoda, EU-ov školski program promiče zdrave prehrambene navike kod djece i uključuje posebne obrazovne programe o važnosti dobre prehrane i načina proizvodnje hrane.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: "Od europskih poljoprivrednika dobivamo sigurnu i zdravu hranu visoke kvalitete te se naši najmlađi građani zdravo hrane zahvaljujući školskom programu i ujedno od malena uče odakle dolazi naša hrana i o važnosti okusa i hranjivosti. Komisija s ponosom sudjeluje na tom obrazovnom putu. U okviru zajedničke poljoprivredne politike osigurat će se 250 milijuna EUR za kontinuirano provođenje školskog programa EU-a u školskoj godini 2018. – 2019."

U okviru tog programa za svaku školsku godinu predviđeno je 150 milijuna EUR za voće i povrće te 100 milijuna EUR za mlijeko i druge mliječne proizvode. Upravo su odobrena sredstva za svih 28 država članica koje sudjeluju u programu u školskoj godini 2018. – 2019. i očekuje se da će ih Europska komisija donijeti do kraja ožujka.
Kontekst
Okvirna raspodjela sredstava iz proračuna EU-a za svaku državu članicu ovisi o broju učenika u svakoj zemlji, a za mlijeko o provedbi prethodnog programa. Nacionalna tijela mogu dio dodijeljenih proračunskih sredstava (20%–25%) prenijeti iz jednog sektora u drugi. Također mogu prijaviti da su spremna potrošiti više od iznosa zatražene potpore ako druge države članice odbiju u potpunosti iskoristiti sredstva koja su im dodijeljena. Uz to što odlučuju o načinu provedbe programa, primjerice odabirom tematskih obrazovnih mjera koje treba provesti ili drugih poljoprivrednih proizvoda koje školska djeca mogu primati, za financiranje programa države članice imaju mogućnost nadopuniti potporu EU-a nacionalnom potporom. Odabir proizvoda za distribuciju temelji se na zdravstvenim i okolišnim aspektima, godišnjem dobu, raznolikosti i dostupnosti. Države članice mogu poticati lokalnu ili regionalnu kupnju, organske proizvode, kratke lance opskrbe, koristi za okoliš, programe kvalitete za poljoprivredne proizvode.
U razdoblju 2016. – 2017. najčešće su se dijelile jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, naranče, jagode i banane. Mrkva, paprike, krastavci i rajčice bili su najpopularnije povrće. Obrazovne mjere uključuju posjete poljoprivrednim gospodarstvima, školske vrtove, predavanja nutricionista, igre itd. Mlijeko, aromatizirano mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi, primjerice jogurt, najpopularnija su kategorija proizvoda u okviru programa distribucije mlijeka, a i sir je bio vrlo popularan.

Iz podataka EK doznajemo da su Hrvatskoj dodijeljena sredstva po državi članici za školsku godinu 2018. – 2019. u iznosu od 1.664.090€ prema Programu distribucije voća i povrća školama te 800.354€ iz Programa distribucije mlijeka u školama.

vrh stranice
vrh stranice