Mapiranje kretanja unutar EU zbog Covid-19 i trgovina izvan EU

15.10.2020.

Države članice EU-a donijele su Preporuku o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19. To uključuje klasifikaciju regija (zelenih, narančastih, crvenih i sivih) na temelju lokalne epidemiološke situacije uz veću jasnoću i predvidljivost bilo kojih mjera koje ograničavaju slobodno kretanje u Europskoj uniji.

Prijedlog Komisije uključuje zajednički sustav mapiranja zasnovan na kodu u boji (zelena, narančasta, crvena, siva), zajednički kriteriji za države članice pri odlučivanju hoće li uvesti ograničenja putovanja, zajednički pristup za putnike iz 'crvenih područja' (testiranje i samokarantena), kao i jasnije i pravovremene informacije za javnost.

Platforma je dostupna na 24 službena jezika EU-a i lako dostupna na fiksnim i mobilnim uređajima klikom na poveznicu https://reopen.europa.eu/hr/ .

 

  • 13. listopada 2020. Europska komisija je pokrenula mrežni portal Access2Markets kako bi pomogla malim i srednjim tvrtkama da trguju izvan granica EU-a. Sada su na jednom mjestu dostupne informacije kako bi europske tvrtke maksimalno iskoristile mrežu trgovinskih sporazuma EU-a i dobile najbolji pristup tržištima, proizvodima i inputima koji su im potrebni da rastu i da ostanu konkurentni.

 

Portal omogućuje da u nekoliko klikova potražite:

-           carine,

-           poreze,

-           pravila o podrijetlu,

-           zahtjeve za proizvodima,

-           carinske postupke,

-           trgovinske barijere i

-           statistiku trgovinskog toka u vezi s određenim proizvodom koji želite uvesti ili izvesti.

 

Cjelovita informacija dostupna je na poveznici https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/content .

 

vrh stranice
vrh stranice