Hrvatska udruga poslodavaca na sastanku: „AI Challengers Roundtable“

12.02.2020.

Prag, 12. veljače 2020. Uoči planirane objave Bijele knjige o umjetnoj inteligenciji (AI) , koalicija sedamnaest udruženja iz devet država članica iz regije srednje i istočne Europe, dionika iz poslovnog i akademskog sektora na polju umjetne inteligencije, a među kojima i Hrvatska udruga poslodavaca, žele podijeliti svoja razmišljanja o budućoj regulaciji ovog područja.

Danas usvojena Zajednička izjava koja sadrži pet ključnih točaka, za koje vjerujemo da mogu pomoći u rješavanju izazova kao i mogućnosti koje proizlaze iz umjetne inteligencije.

Mi, dolje potpisana poslodavačka udruženja i AI platforme iz srednje i istočne Europe, u potpunosti podržavamo cilj Europske komisije za razvijanjem zajedničkog pristupa prilikama i izazovima koji idu zajedno s razvojem umjetne inteligencije. Svi smo svjesni važnosti stvaranja temeljnih načela i temeljnih vrijednosti na kojima možemo dodatno razvijati sustave umjetne inteligencije, istovremeno postajući jedan od svjetskih lidera na ovom polju.

Uvjereni smo da Europa posjeduje stručnost da u potpunosti otvori ovu do sada neviđenu priliku i naše udruge su spremne podržati Europsku uniju u tom nastojanju. Sa svakom novom prilikom dolazi novi izazov. Zato smo odlučili ujediniti se unutar regije srednje i istočne Europe i pomoći u savladavanju prepreka nudeći svoja stajališta i povratne informacije o pitanjima o kojima se raspravlja. Ovom zajedničkom izjavom želimo vas upoznati s nekim našim razmišljanjima o mogućoj budućoj regulaciji umjetne inteligencije.

  1. Na pitanja s kojima ćemo se suočiti ako želimo uspješno upravljati ovim područjem može se odgovoriti samo dijalogom između kreatora politika, stručnjaka koji se bave umjetnom inteligencijom, poduzeća i civilnog društva. Brojna su područja na kojima možemo raditi zajedno kako bismo pronašli najbolji način odgovornog razvoja i upotrebe umjetne inteligencije, poput pravednosti, sigurnosti i odgovornosti te zaštite podataka.
  1. Moramo imati na umu pozitivan utjecaj koji umjetna inteligencija ima i koji će vjerojatno imati u budućnosti na gospodarstvo država članica i cijele Europe. Kreatori politika stoga bi trebali pomoći u poticanju širokog prihvaćanja umjetne inteligencije, istodobno izbjegavajući regulatorne mjere koje ograničavaju sposobnost europskih poduzeća i građana da u potpunosti iskoriste njen potencijal. Naravno, uz puno poštivanje principa zaštite osobnih podataka i privatnosti.
  1. Kao predstavnici europske industrije koja se bavi umjetnom inteligencijom, imali bismo veliku korist od Europske komisije koja pruža vodeća načela za samoregulaciju i koregulaciju, jer bi igrali važnu ulogu pomažući europskim tvrtkama da odgovorno razviju napredne tehnologije.
  1. U područjima u kojima je regulacija potrebna, prvo moramo upotrijebiti brojne postojeće zakone o razvoju tehnologije. Stoga bismo trebali izbjegavati stvaranje novih, međusobno sukobljenih i složenih zakona, već graditi na temeljima koje već imamo. Nadalje, svaki novi propis mora biti dobro pripremljen i uzeti u obzir ne samo etička i društvena razmatranja, već i ekonomski učinak i praktičnu provedbu novih pravila.
  1. Svjesni smo određenih rizika povezanih s korištenjem i razvojem umjetne inteligencije. Ipak, vjerujemo da se na nju ne može učinkovito primijeniti pravilo "jedna veličina odgovara svima". Umjesto opće zabrane upotrebe AI u određenim područjima, na pr. tehnologiju prepoznavanja lica, preporučujemo pristup temeljen na procjeni rizika, koji znači različit skup pravila za različite rizike kako bi se odrazile razlike u kontekstu i primjeni. Trebalo bi uzeti u obzir ne samo mogućnost štete, već i njezinu vjerojatnost i opseg do kojeg se štete mogu otkloniti - kao i štetu društvu nanesenu nekorištenjem umjetne inteligencije. Prerestriktivna, preširoko postavljena regulativa, imala bi štetan učinak na inovacije u EU i spriječila bi kompanije da pokreću AI aplikacije u Europi na područjima od velike vrijednosti za društvo.

Prilike koje donosi umjetna inteligencija su imperativ za osiguravanje europske konkurentnosti, ali za to moramo zaštititi našu znanstvenu i poslovnu slobodu kako bismo imali inovacije u Europi. Mi, dolje potpisana poslodavačka udruženja i AI platforme iz regije srednje i istočne Europe, želimo se konstruktivno uključiti u daljnje rasprave o reguliranju umjetne inteligencije i veselimo se dijeljenju našeg znanja i stručnosti kako bismo pomogli u izradi kvalitetnih politika koje bi koristile Europi i europskom društvu.“

vrh stranice
vrh stranice