Horizon 2020/Obzor 2020 - dostupnost sredstava EU fondova za ICT tvrtke

01.04.2014.

HUP – Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti je organizirala tematsku prezentaciju „Horizon 2020/Obzor 2020 – Mogućnosti za ICT sektor“ u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU. Prezentacija je bila namijenjena ICT tvrtkama s ciljem unaprjeđenja njihovih kompetencija i mogućnosti sudjelovanja u referentnim natječajima programa Obzor 2020. Tematsku prezentaciju predvodila je Katarina Vukušić, NCP za ICT i Sigurnost Agencija za mobilnost i programe EU i Sandra Radaković, direktorica CEP-a, iz HUP Odjela za politike EU i međunarodne poslove.
Na prezentaciji je vrlo aktualno sudjelovalo tridesetak ICT tvrtki koje su se tom prilikom detaljnije upoznale sa programom Obzor 2020 i strukturom potpora, mogućnostima financiranja za ICT tvrtke u Obzoru 2020 - prioritetom LEIT (Leadership in Enabling & Industrial Technologies) koji uključuje potprograme: New generation of components and systems, Advanced computing, Future Internet, Content technologies and information management, Robotics, Micro- and nano-electronic technologies, Photonics, ICT for manufacturing and Factory of the Future, kao i pravilima za sudjelovanje u natječajima ICT-a i osnovnim pravno-financijskim pitanjima.

„HUP je ovu radionicu organizirao u suradnji sa Agencijom za mobilnost, odnosno NCP-om (National contact point) za ICT i Sigurnost kako bismo proširili informiranost ICT tvrtki o Obzoru 2020, a time i moguću dostupnost sredstava EU programa. Radionica je i rezultat rada i suradnje naše Radne skupine za EU projekte i regionalni razvoj (organizirane u okviru HUP ICT-a) i HUP-ovog Odjela za politike EU i međunarodnih poslova. Svojim odazivom na ovu radionicu zainteresirane tvrtke potvrđuje potrebu i važnost ovakvog pristupa u informiranju i obrazovanju poduzetnika. HUP-UIKD na ovaj način nastoji pomoći ne samo svojim članovima već i svim poduzetnicima da se podrobnije upoznaju sa Obzorom te dobiju stručne odgovore od osoba odgovornih na nacionalnoj razini (NCP-national contact point) te ujedno međusobno razmijene dosad stečena iskustva“- izjavila je Jasminka Martinović direktorica HUP-Udruge informatičkih i telekomunikacijskih djelatnosti

Obzor 2020. (Horizon 2020) je novi program Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. - 2020. godine koji objedinjuje aktivnosti Sedmog okvirnog programa (FP7), inovacijske aspekte Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i EU doprinos Europskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT). Navedeni program ima tri prioriteta prema kojima fokusira svoje djelovanje, a to su izvrsna znanost, industrijsko vodstvo i društveni izazovi. Obzor 2020 ujedno ima za cilj pomoći u izgradnji partnerstava i konzorcija u EU te na taj način povećati broj hrvatskih tvrtki koje se financiraju iz programa.

vrh stranice
vrh stranice