Farmaceutska industrija - strateški značaj za Hrvatsku

12.11.2012.

HUP- Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) danas okuplja osam tvrtki koje svojim rezultatima, povećanjem broja zaposlenih, kontinuiranim ulaganjima u istraživanja, izvozom predstavlja jednu od okosnica razvoja Hrvatskog gospodarstva. S obzirom na veličinu i ograničenost hrvatskog tržišta lijekovima, članice HUP-UPL-a kontinuirano rade na povećanju izvoza te su tako primjerice u 2012. godini izvezle proizvode u vrijednosti 3,218 mlrd kuna odnosno 75 posto svoje proizvodnje.
Analiza poslovanja tvrtki Belupo, Farmal, Hospira, Imunološki Zavod, Jadran Galenski laboratorij, Krka, PharmaS, PLIVA pokazuju kako su unatoč izuzetno otežanim uvjetima poslovanja, posebice na hrvatskom tržištu, prvenstveno zahvaljujući izvozu ostvarile stabilne poslovne rezultate. Ove su tvrtke u 2011. godini ostvarile ukupni bruto prihod u vrijednosti od 4,816 mlrd kuna, dok su prvih devet mjeseci 2012. ostvarili ukupni bruto prihod od 4,272 mlrd kuna.

Usprkos nekoliko teških gospodarskih godina članice HUP-UPL-a povećale su u posljednje tri godine ukupan broj zaposlenih za 10 posto i danas zapošljavaju 4.500 zaposlenih. Udio zaposlenih s visokom stručnom spremom kod članica HUP-UPL-a iznosi 50 posto te je suprotno tendenciji odlaska visokoobrazovanih stručnjaka van granica Hrvatske u posljednje tri godine porastao za 20 posto. Imajući u vidu činjenicu da dosadašnje analize pokazuju kako otvaranje jednog novog radnog mjesta u farmaceutskoj proizvodnju posredno utječe na otvaranje dodatnih 6 do 8 radnih mjesta s tvrtkama s kojima posluju, znači da sada preko 30.000 zaposlenih dobavljača posredno ostvaruje prihode kroz razvoj farmaceutske proizvodnje u Hrvatskoj. Članice HUP-UPL planiraju u 2013. godini dodatno povećati broj zaposlenih za 300 do 400 stručnjaka tj. podići broj radnih mjesta za ukupno 10 posto.

Ove tvrtke kontinuirano rade na unaprjeđenju svojih proizvodnih portfelja, uvođenju novih tehnologija i izgradnji modernih proizvodnih postrojenja te su samo u 2012. godini investirale u Hrvatskoj preko 450 mil kuna. U razdoblju od 2009. do 2012. godine u investicije je uloženo preko 1,1 milijarde kuna. S obzirom na veličinu i ograničenost hrvatskog tržišta lijekovima, članice HUP-UPL-a kontinuirano rade na povećanju izvoza te su tako primjerice u 2012. godini izvezle proizvode u vrijednosti 3,218 mlrd kuna odnosno 75 posto svoje proizvodnje. Izvoz na najzahtjevnija farmaceutska tržišta porastao je za 25 posto. Izvoz na tržišta Europske unije u periodu od 2009. do 2012. porastao je za 40 posto i u prvih devet mjeseci 2012. dosegao je 788 mil kuna, dok je izvoz na tržište SAD-a porastao za 20 posto i dosegao u 2012. vrijednost od 593 mil kuna.

Usprkos izazovima s kojima se neprestano suočavaju na tržištu, poput produženih rokova plaćanja i stalnog pritiska na cijene svojih proizvoda, koje su i dalje 30 posto niže od prosjeka Europske unije, ove tvrtke posluju odgovorno prema svim svojim partnerima i dobavljačima te redovito opskrbljuju hrvatske pacijente s lijekovima. U proteklih četiri godine tako se u državni proračun na ime poreza slilo 342 mil kuna. Uplate za obvezno zdravstveno osiguranje iznosilo je u istom razdoblju 407 mil kuna, a za mirovinsko osiguranje 480 mil kuna.

Unatoč svim navedenim rezultatima, članice HUP-UPL-a izražavaju zabrinutost najavljenim višestrukim reformama u području lijekova za koje vjeruju da mogu polučiti niz negativnih posljedica kao što su rezanje zdrave grane gospodarstva u Hrvatskoj i sigurnosti opskrbe zdravstvenog sustava. Upravo je farmaceutska industrija u Hrvatskoj svoj partnerski odnos prema zdravstvenom sustavu više puta dokazala tolerirajući izrazito duge rokove plaćanja i uvođenje parafiskalnih nameta ovoj industriji bez traženja subvencija od države.

Članice HUP-UPL-a prepoznate su i od strane internacionalnih partnera te svojim aktivnostima i nadalje mogu promovirati pozitivnu investicijsku klimu i visokotehnološki napredak u Hrvatskoj. Uvjereni smo da u suradnji s Ministarstvom zdravlja, ali i s Ministarstvom gospodarstva i drugim nadležnim državnim tijelima ova industrijska grana može doprinijeti dugoročnijoj stabilizaciji sustava jer kao rijetko koja industrija u Hrvatskoj ima i znanja i sposobnosti dalje rasti, izvoziti, investirati i zapošljavati te značajno doprinositi prihodovnoj strani budžeta.
vrh stranice
vrh stranice