Drugo lice invalidnosti

24.12.2014.

Zagovaračka kampanja komunikacijske platforme „Drugo lice invalidnosti“ sredinom prosinca se održala i u Splitu. Projekt provode Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije – M.U.O.S.I.D. i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI potpomognuti sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda kroz program IPA, Razvoj ljudskih potencijala i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.
Pozdravne govore održali su Vicencije Biuk, pomoćnik pročelnika upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Splitsko-dalmatinske Županije, doc.dr.sc. Nikša Jajac ispred Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije gdje se prezentacija i održala te Vesna Škulić, povjerenica za osobe s invaliditetom u uredu Predsjednika Republike Hrvatske, koja je naglasila kako integracija osoba s invaliditetom započinje od rane integracije u vrtićkoj dobi, da bi mogla završiti zapošljavanjem. Osobe s invaliditetom smatra jednakopravnim članovima društva po svim osnovama te se kao takvi i trebaju uključiti u društvo. Smatra kako se problem osoba s invaliditetom rješava preko provedivih zakona jer se uobičajeno na osobe s invaliditetom gleda iz socijalnog ili zdravstvenog aspekta, a ne kao osposobljene, obrazovane, dobre i vrijedne radnike te će novi propisi tek pokazati mogućnosti uključivanja osoba s invaliditetom u tržište rada.
Vesna Ivić Šimetin je ispred Hrvatske udruge poslodavaca govorila o ulozi, interesima i poteškoćama poslodavaca prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom i provedbi Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom kao i pratećih pravilnika. Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Aleksandra Hajdić je prezentirala propise iz profesionalne rehabilitacije koje su u nadležnosti Zavoda, mjere za zapošljavanje osoba s invaliditetom kao i statističke podatke prijavljenih te njihove kompetencije. Mihaela Jović Karešin je ispred udruge Visoki Jablani prezentirala sam projekt te burzu rada i korisnički forum na kojem se mogu razmijeniti iskustva i dobra praksa radi olakšavanja zapošljavanja. Ante Raos ispred M.U.O. S.I.D je istaknuo problem nepostojanja objedinjenih informacija o svim invalidima na području Splitsko-dalmatinske županije. Iako ih po neslužbenim informacijama ima oko 64 tisuće, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u našoj županiji ih je prijavljeno svega 543, što je očiti nesrazmjer, ali se postavlja i pitanje njihovih kompetencija, u kakvim uvjetima žive te kako ih uključiti. Na kraju je uputio poruku: „Bez obzira kakav život živjeli, imate pravo biti čovjek i sami odlučivati o sebi.“
vrh stranice
vrh stranice