20 hrvatskih tvrtki zainteresirano za gradnju prvog svjetskog fuzijskog reaktora

02.02.2014.

Hrvatska znanstvena zajednica prvi se puta putem Hrvatske udruge poslodavaca povezala s poslovnom javnošću kako bi zajedničkim snagama aplicirali za sudjelovanje na svjetskom energetskom projektu vrijednom čak 13 milijardi eura.
Hrvatska, putem članstva u Europskoj zajednici za atomsku energiju (Euratom), sudjeluje u realizaciji najzahtjevnijeg energetskog eksperimenta današnjice: gradnji prvog termonuklearnog fuzijskog reaktora ITER u Cadaracheu u Francuskoj. Gradnja ITER-a je zajednički projekt EU, SAD, Rusije, Kine, Indije, Japana i Koreje koje sufinanciraju projekt vrijedan 13 milijardi eura. U suradnji Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatske znanstvene zajednice okupljene u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU-Croatian fusion Research Unit), održan je prvi sastanak CRU članica i dvadesetak zainteresiranih hrvatskih tvrtki s ciljem upoznavanja s dosadašnjim projektnim natječajima i metodama prijave za europsku agenciju Fusion 4 Energy (F4E) koja objavljuje i provodi natječaje za fuzijsku energiju u EU.
Naime, za svjetski energetski projekt vrijedan 13 milijardi eura, Europska unija uložit će oko 6,5 milijardi eura na poslove vezane uz gradnju samog uređaja i izradu specijalizirane opreme, odnosno potrebnih studija. Taj iznos EU želi dodijeliti kroz izravne poslovne sporazume tvrtkama iz EU čije sudjelovanje u gradnji ITER-a koordinira europska agencija Fuzija za energiju (F4E).
Dvadesetak hrvatskih tvrtki među kojima su: Končar, Elka, Alfa tim, Fleksivod, BBR Adria, MIV, DIV, MKP na sastanku održanom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca dobili su informacije o projektu ITER-a te zahtjevima koje moraju ispuniti kako bi sudjelovale, a koje su im prezentirali: mr.sc. Maja Pokrovac (HUP), povjerenica F4E za hrvatsku fuzijsku industriju (ILO), dr.sc. Stjepko Fazinić (IRB), povjerenik F4E za hrvatsku znanstvenu zajednicu (EFLO) i voditelj projekta Particle detectors na Institutu Ruđer Bošković, dr.sc. Tonči Tadić (IRB), član Upravnog odbora F4E i koordinator CRU, dr.sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB, ustanove koja je suosnivač i domaćin CRU, te g. Milan Kordić (MKP d.o.o).
Nakon uvodnih riječi mr.sc. Bernarda Jakelića, zamjenika glavnog direktora HUP-a, dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković upoznao je okupljene s mogućnostima suradnje ovog instituta s hrvatskim tvrtkama u sklopu znanstveno-istraživačkih programa EU. Dr.sc. Stjepko Fazinić prikazao je konkretne mogućnosti suradnje znanstvenog i poslovnog sektora na projektu Particle Detectors, što je dobar primjer kako se može organizirati slična znanstveno-poslovna suradnja kod prijavljivanja na natječaje F4E, kroz stvaranje poslovno-znanstvenih konzorcija. Pregled natječaja za tvrtke koje je agencija Fusion for Energy objavila u 2013., te njihovo znanstveno značenje predstavio je dr. sc. Tonči Tadić, dok je način registracije hrvatskih tvrtki u registar F4E predstavio g. Milan Kordić, iz MKP d.o.o. Na skupu su sudjelovali i ravnatelji, odnosno, dekani znanstvenih ustanova uključenih u CRU.
„Prijavljivanje hrvatskih kompanija Agenciji F4E već je značajna referenca u EU, a dobivanje posla na ITER-u, tvrtku praktički čini prepoznatljivom na tržištima svih drugih zemalja sudionica (SAD, Kina, Rusija, Japan, Koreja, Indija). Ujedno je to referenca za sudjelovanje u izgradnji prve fuzijske elektrane DEMO. ITER nije fikcija te ima jasne rokove realizacije: dovršenje fuzijskog reaktora do 2022., zatim dobivanje stabilne “goruće” plazme u ITER-u do 2027., dok bi potom do 2035. trebala biti dovršena i fuzijska elektrana DEMO. Dobivanje energije iz fuzije je dio energetske strategije EU za razdoblje do 2050. stoga je EU u ITER spremna uložiti čak 6,5 milijardi eura na poslove gradnje tvrtkama iz EU i za dio tog kolača se želimo izboriti“ – izjavio je dr. sc. Tonči Tadić, član Upravnog odbora F4E i koordinator CRU na skupu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.
„Minimalno 6,5 milijardi koje će uložiti EU namijenjeno je tvrtkama iz Europske unije u području proizvodnje visokonaponskih kablova, elektronike, transformatora, konstrukcijskih elemenata, sustava grijanja i hlađenja, telekomunikacijske opreme, bešavnih cijevi, metalnih konstrukcija, graditeljstva i transport posebnih tereta. Za sada licencu za ITER ima tisuću tvrtki, nažalost još niti jedna iz Hrvatske, stoga HUP osniva Koordinaciju fuzijskih tvrtki kako bi u ispitali i potaknuli interes tvrtki, povezivali ih u interesne grupacije i pripremili za nastup na EU natječajima za ITER. Ulaskom na listu dobavljača tvrtka stiče važne reference za buduće projekte te se pozicionira na europskom i globalnom tržištu.“ - izjavila je mr.sc Maja Pokrovac, direktorica HUP-granske udruge i povjerenica F4E za hrvatsku fuzijsku industriju (ILO).
ITER je sa svojom cijenom od 13 milijardi eura jedan od najskupljih eksperimenata ikada pokrenutih. EU ulaže čak polovicu iznosa, no uz taj ulog i dobitak je veliki u vidu obilja energije i smanjenja globalnog zagrijavanja, ali i tehnološkog, znanstvenog i poslovnog pozicioniranja EU, a time i Hrvatske, na svjetskom tržištu. Japan, Koreja, Indija i Kina žele jaču suradnju s EU upravo na području fuzije. Uključivanje u projekte F4E donosi zato prepoznatljivost i na svjetskoj razini.
Termonuklearna fuzija dio energetske strategije EU za razdoblje do 2050, a registracija u sustav F4E i eventualno dobivanje poslova na gradnji ITER su izvrsne poslovne reference za sve europske tvrtke.
vrh stranice
vrh stranice