Konferencija Budućnost zdravstvene industrije: Hrvatski fokus mora biti na poticajnom i održivom zdravstvu

26.10.2016.

Budućnost zdravstvene industrije, konferencija tematski posvećena reformi hrvatskog zdravstvenog sustava, jačanju privatnog sektora, promociji novih revolucionarnih tehnologija u zdravstvu, u utorak je u zagrebačkom hotelu Westin održana drugi put u organizaciji Poslovnog dnevnika. Na konferenciji je sudjelovao i Zoran Knežević, predsjednik HUP- Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb. 

Jedan od ciljeva koji su organizatori postavili jest ukazivanje na potencijal zdravstvenog sektora i s njime povezanih djelatnosti, koje ne samo da mogu biti jedan od pokretača hrvatskog gospodarstva, već mogu postati i izvoznom djelatnošću. "Upravo stoga, Poslovni dnevnik želi potaknuti javnu raspravu o mjerama nužnima za stvaranje održivoga zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, kao i promovirati sve uspješne mjere te poslovne inicijative koje se u ovom sektoru već provode", rekao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović prilikom otvorenja. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport, smatra da bi probleme s kojima se zdravstvo susreće trebalo ostaviti u prošlosti te prigrliti sve prednosti koje tehnologija i inovacije donose.

"Zdravstvo bi se trebalo razvijati paralelno s razvojem informatičkih znanosti, jer će sustavu a i državi u cjelini donijeti brojne benefite. Zbog sve veće potrebe za promjenama, sigurnost i opstojnost zdravstvenog sustava, kao i zdravlje ljudi, mora stajati u fokusu. Ne smijemo izgubiti ni naše korisnike, ni naše ljude. Za njih moramo osigurati uvjete za profesionalni rast i razvoj jer je njihov predan rad od iznimne važnosti za funkcioniranje zdravstva u cjelini", kazao je.

Takvo što jedino je moguće uz implementiranje novih uspješnih trendova, edukaciju i motivaciju studenata te stvaranje poticajne klime u kojoj radna snaga neće napuštati zemlju, zaključio je. Pomoćnica ministra zdravstva, dr. sc. Ružica Palić Kramarić, dodala je da nova dostignuća i tehnologija u svijetu medicine u hrvatskom zdravstvu ne zaostaju za razvijenim zemljama zapadnog svijeta, ali i da prostora za daljnji razvoj uvijek ima. v razvoj uvijek ima.

Članak je preuzet sa online izdanja Poslovnog dnevnika. 
vrh stranice
vrh stranice