Dan poduzetnika 2019. Sandoz - Digitalne inovacije u farmaceutskoj kompaniji Sandoz za poboljšanje produktivnosti

05.06.2019.

Farmaceutska kompanija Sandoz, globalni lider u segmentu generičkih farmaceutskih proizvoda i biosličnih lijekova te dio Novartis grupe, u svom svakodnevnom radu otkriva nove načine za poboljšanje kvalitete života ljudi. Sa digitalizacijom, kompanija je odlučna u implementaciji novih alata s kojima će olakšati svakodnevni rad i povećavati produktivnost zaposlenika, zdravstvenih djelatnika ali i učinkovitost liječenja pacijenata.

Interni alati unutar kompanije

Korištenje maila, sustava za generiranje izvještaja o prodaji, virtualnih sastanaka itd. je sada poslovna svakodnevnica. No kako učiniti još veći iskorak u digitalizaciji? Potrebno je dubinski razumijeti način poslovanja te detektirati procese koji se mogu poboljšati. S druge strane nužno je pratiti i poznavati rješenja i tehnologije koje se nude na tržištu te ih pravovremeno implementirati ili razviti. Jedan od transformativnih projekata Sandoza je implementacija mobilne aplikacije koja olakšava terenskim zaposlenicima praćenje dogovorenih marketinških aktivnosti u ljekarnama. Nakon lansiranja učinkovitost i motivacija stručnih suradnika se povećala, a vrijeme rada na zadatku se smanjilo za 70%.

Interakcija na edukativnim predavanjima

Sandoz kroz predavanja za zdravstvene djelatnike nudi obrazovanje o bolestima i dostupnim metodama liječenja, čiji je krajnji cilj podizanje kvalitete života pacijenata. Cilj predavanja uz edukaciju je ponuditi odgovore i rješenja na pitanja koja zdravstveni djelatnici imaju u svom svakodnevnom radu. Sandoz je implementirao web aplikaciju putem koje publika može anonimno postavljati pitanja ili komentirati za vrijeme predavanja. Time je povećana interakcija za oko 35%.

Terappia – mobilna aplikacija za povećanje adherencije pacijenata u liječenju

Sandoz je razvio nagrađivanu besplatnu mobilnu aplikaciju Terappia s kojom nudi rješenje za pacijente diljem Hrvatske koji zaboravljaju popiti svoj lijek na vrijeme. Globalni problem s kojim smo suočeni je da samo 50% posto pacijenata u svijetu uzima terapiju onako kako im je to liječnik propisao.  

Aplikacija Terappia uz pomoć strukturiranog unošenja doziranja lijekova i drugih podataka, vezanih za mjerenja i zakazane preglede kod liječnika, povezuje liječnika, ljekarnika i pacijenata. Pri podizanju recepta u ljekarni pacijent na računu dobiva ispisanu terapiju i QR kôd koji samo treba skenirati u aplikaciju Terappia. Ukoliko nije dobio QR kôd, doziranje za sve svoje lijekove može i sam ručno unijeti u aplikaciju. Pacijent kroz aplikaciju dobiva podsjetnike za uzimanje pojedinih lijekova što omogućava redovitost njihovog uzimanja i u konačnici može omogućiti bolju kontrolu bolesti.

Sandoz aktivno traži digitalne alate kako bismo unaprijedili procese u kompaniji, zdravstvenom sustavu ili liječenju pacijenata. Digitalizacija u Hrvatskoj je postala nužna kako bi kompanije pratile globalno kretanje tehnologije i razvijale se u željenom smjeru te posljedično pružale pacijentima najbolje moguće liječenje.

vrh stranice
vrh stranice